Puglia
Az Adriai és a Jón-tenger között, a Salentói-félszigeten mindig fúj a szél, az éjszakák hűvösebbek, ezáltal Puglia-ban kiválóak a feltételek a szőlőműveléshez. A termékeny talaj, a sok napsütés, a mindkét irányból fújó, hűsítő tengeri szél kitűnő vörösborok készítésére predesztinálja ezt a vidéket.
A régió legismertebb borai a primitivo és a negroamaro. A primitivo helyi tájszólásban “mirr test”, ami kemény bort jelent, korán érő fajta, magas alkohol, nagy test, egyedi illat jellemzi. A negroamaro-t már Kr. előtt VI. századtól termesztették ezen a vidéken, kesernyés utóíze lehet a név eredete. Kevesen tudják, hogy a régió egyik legősibb fajtája a Nero di Troia (Uva di Troia vagy Uva della Marina). Ezen kívül itt terem az aglianico, a susumaniello, fehér szőlőfajták közül a falanghina, a fiano, a greco és a bombino. Kiváló rosé borok készülnek negroamaro és nero di troia fajtákból.
Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy Puglia régióban már időszámításunk előtt VIII. században is műveltek szőlőt. A Brindisi kikötő jelentős szerepet játszott a puglia-i borok kereskedelmének fellendítésében. A római birodalom bukása válságos időszakot hozott a puglia-i borok számára. A szerzetesrendeknek köszönhető, hogy a helyi fajták egyáltalán fennmaradtak.
A reneszánsz idejében is a puglia-i borok mindig a hatalmas mennyiségről szóltak, kevésbé a magas minőségről. A filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva) ezen a vidéken sokkal kisebb kárt okozott, mint Olaszország többi vidékén.
Puglia-ban 1990 óta indult el a magas minőségi borok termelése.
Székhelye: Bari
Területe: 19.358 km²
Lakosainak száma: 4.000.000
Szőlőültetvény területe: 87.000 ha
Vörösbor: 53%
Fehérbor: 47%
Eredetvédelem: A régióban 4 DOCG, 27 DOC, 6 IGT besorolású terület van.
21–40 termék, összesen 62 db
21–40 termék, összesen 62 db