Vörösbor
Olaszország a vörösborok Mekkája. Olyan csodálatos borok készülnek Itáliában, mint a Brunello di Montalcino, a Barolo, a Barbaresco, az Amarone della Valpolicella vagy a Taurasi. Ezek a borok az elmúlt évtizedek során felküzdötték magukat a világ legnagyobb presztízsű vörösborai közé. Ma már a világ legnevesebb éttermei nem tehetik meg, hogy a borlapjukon ne szerepeljen Brunello di Montalcino, Barolo, Barbaresco, Amarone vagy Turasi.
Északról délre haladva Veneto régióban találjuk Valpolicella vidékét, ahol a helyi vörösborok corvina, corvinone, rondinella szőlőfajtából készülnek.
Piemonte régióban készül Olaszország két arisztokratikus vörösbora, a Barolo és a Barbaresco. Mindkét vörösbor nebbiolo szőlőfajtából készül.
Toszkánában a borok 85%-a vörösbor. A fő fajta ebben a régióban a sangiovese, ez adja a Chianti, a Vino Nobile di Montepulciano és a Brunello di Montalcino alapját.
Campania régióban, aglianico szőlőfajtából készül a dél Barolo-ja, a Taurasi.
Szicília szigetén az Etna lejtőin, nerello mascalese és nerello cappuccio szőlőfajtákból, vulkanikus, egészen egyedülálló talajon készül az Etna DOC Rosso. Egy kiváló, elegáns, nagyon magas minőségű vörösbor.
Magyarországról nézve mégis vörösborok tekintetében Puglia-ban készülnek a magyar ízlésvilághoz legközelebb álló fajták. Ilyenek a primitivo-k, negroamaro-k, susumanielo-k, nero di troia (más néven uva di troia) és a malvasia nera. Ezek koncentrált, nagy testű, magas alkoholfokkal bíró, mégis szép egyensúlyt mutató, gyümölcsös, érett szilvás, szedres, csokis, balzsamecetes, dohányos jegyekkel bíró különlegességek.
1–20 termék, összesen 138 db