Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 25.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Szicília

Szicília Olaszország és a Földközi-tenger legnagyobb szigete. Szicília talaja és klímája ideális a szőlőtermesztés és a borkészítés számára. A tenger kedvező klimatikus hatása, a sok napsütés kiváló borok születéséhez járul hozzá.

Az Etna a folyamatos kitörésével az évszázadok során jelentős mértékben hozzájárult Szicília egyedi, semmihez nem hasonlítható különleges talajának a létrejöttéhez. A szigeten utazva jól látható, hogy mindent a megkövesedett láva ural.

Az Etna lejtőin található egy egészen különleges borvidék, az Etna DOC. A vulkán  “szoknyáján” található ültetvényeken a világon egyedülálló környezetben (nagyon nagy az éjszakák és a nappalok közötti hőmérséklet különbség, ami a markáns savak kialakulásának kedvez, az aromák megtartásának ideális) találhatók az ültetvények. A megkövesedett láva elképesztően gazdag mineralitást biztosít a szőlőnek.

Szintén az Etna vidékén készülnek egészen kiváló palackos erjesztésű pezsgők (metodo classico), főleg nerello mascalese szőlőfajtából.

Nyugat Szicíliában Marsala néven készül egy különlegesség, erősített bor. Létezik száraz és édes, fehér és vörös  változatban is. Átlagosan 18 alkoholfokon kerülnek  kereskedelmi forgalomba.

Lipari és Pantelleria szigetén készülnek Szicília leghíresebb desszertborai, moscato és zibibbo szőlőfajtákból.

Szicílián szőlőt már  a görögök érkezése előtt is műveltek.  A ma ismert szicília-i őshonos szőlőfajták jelentős részét a föníciaiak honosították meg. A szőlőművelés a görögök érkezésével nagy fejlődésnek indult, a Római Birodalom idején pedig az ókori világ leghíresebb borai közé emelkedtek a szicília-i borok.

A középkorban nagy válságba került Szicíliában is a borágazat. Az egyháznak volt itt is nagy szerepe abban, hogy a helyi fajták egyáltalán fennmaradtak.

A filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva) itt is megtizedelte az ültetvényeket.

1950-től indult el egy jelentős megújulás a sziget szőlőültetvényein, 1970-től pedig  a minőségi borok egyre inkább teret nyertek.

Székhelye: Palermo

Területe: 25.708 km²

Lakosainak a száma: 5.000.000

Szőlőültetvény nagysága: 103.000 ha

Vörösbor: 43%

Fehérbor: 57%

Eredetvédelem: a régióban 1 DOCG, 23 DOC és 7 IGT  terület található.

Itt olvashatsz részletesebben Szicília régióról!

Fazio

Girolamo és Vincenzo Fazio tulajdonában lévő pincészet. A birtok Szicília nyugati részén található az „Erice DOC” borvidéken, Fulgatore városka határában. Az ültetvények tengerszinttől számítva 250 és 600 méter között találhatók. A kiváló talajszerkezet, a tenger közelsége, az állandó szélmozgás, a professzionális munka a szőlőben, Giacomo Ansaldi borász szakmai tudása kiváló borokat eredményez.

Nicosia

A Nicosia története 1898-ban kezdődött, amikor is Francesco Nicosia borboltot nyitott Trecastagniban. A borboltból szépen lassan borbirtok lett. Francesco dédunokája, Carmelo Nicosia a jelenlegi tulajdonos volt a legnagyobb újító a családban. Bővítette a birtokot, szerkezetileg átalakította az ültetvényeket és felépített egy modern feldolgozót.

Santa Maria La Nave

A Santa Maria la Nave története 1954-ig nyúlik vissza. Giuseppe Mulone (Peppino-nak hívta mindenki) Regalbuto városkából a családjával a közeli nagyvárosba, Cataniaba költözik, a jobb életkörülmények reményében. Az Etna-n talált munkát, szőlőt művelt, szüretelt. Elbűvölte a vulkanikus föld termékenysége, a szőlő varázslatos világa, ezen az „űrbéli tájon”...