Schola Sarmenti 

Luigi Carlo Marra 1999-ben alapította pincészetét, Nardo városkában, Puglia régióban. A pincészet 65 hektáron gazdálkodik, a régió legjobb területein. 2000-ben szüreteltek először, az első palackozott boraik is ebből az évjáratból származnak. Felújítottak egy több, mint 50 éve elhagyatott pincét, ami három évi rekonstrukciós munkálatok után készült el. Az új pince azon túl, hogy tökéletes környezetet biztosít a borok érlelésének, látványosságnak sem utolsó.

Luigi Carlo a birtok igazgatását átengedte gyermekeinek, immáron Lorenzo és Rosangela vezetik a pincészetet. Lorenzo lelkesen meséli, hogy fiatal korában édesapjával vasárnaponként rendszeresen kijártak a szőlőbe, ahol apja így szólt fiához “Lorenzo lélegez nagyokat, vegyél mély levegőt. Ez az élet illata, a Te jövőd illata”. Lorenzo felel a pincészetnél a szakmai munkáért, húga Rosangela a vendéglátásért.

Az ültetvények nagy része 50-80 éves tőkékből áll, ami eleve meghatározza az irányt, csak nagy borok készítése lehet a cél. A birtokon bio szőlőművelést folytatnak. A Schola Sarmenti tökéletes példája annak, hogyan lehet a legújabb technológiát ötvözni a hagyományos módszerrel. A birtok szőlőültetvényeinek egy jelentős része még mindig a hagyományos Alberello Pugliese művelési módot alkalmazza. A szüret utáni feldolgozás során a legújabb technológiát alkalmazza a pincészet. A termékeny talaj, a sok napsütés, a mindkét irányból fújó hűsítő tengeri szellő kitűnő vörösborok készítését teszi lehetővé.

A pincészet Puglia őshonos fajtáira koncentrál elsősorban, úgy, mint a primitivo, negroamaro, de olyan különlegesség is szerepel a pincészet kínálatában, mint a susumaniello, egy igazi kuriózum (Antieri). A kínálat gerincét a fajta borok adják, primitivoból a Critera, a Cubardi (65 éves ültetvényekről), a Diciotto (85 éves ültetvényekről), negroamaroból a Roccamora. Fehér szőlőből egy egészen kiváló Fiano készül a birtokon. Rosato Masserei néven negroamaro szőlőfajtából egy rosé különlegességet is készítenek. Lorenzo nagy fantáziát lát, a vidék őshonos fajtáiból készült cuvéekben is. Ezek zászlós hajói a Nauna (60% negroamaro, 40% primitivo) és az Artetica (70% primitivo, 30% negroamaro). Lorenzo egyik nagy álmát valósította meg azzal, hogy elkészítette a birtok első palackos erjesztésű pezsgőjét negroamaro szőlőfajtából (Spumante Brut Metodo Classico Collezione Rosé 2016).

Egy pincészet történetében 20 év nyúlfarknyi idő, a Schola Sarmenti mégis csodát tett az elmúlt 20 évben, boraikat immár számtalan országban forgalmazzák, a legjobb éttermek borlapjain fellelhetőek a birtok legjobb tételei.

Az utóbbi időben vasárnaponként Lorenzo Marra fiával Umbertoval nagy sétákat tesz a szőlőben, egyik alkalommal így szólt gyermekéhez “Umberto lélegez nagyokat, vegyél mély levegőt. Ez az élet illata, a Te jövőd illata”.

Árukereső

  

Közösségi média

Mind a(z) 13 találat megjelenítése

Árukereső

  

Közösségi média

SimplePay vásárlói tájékoztató