Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 18.990 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Puglia, a dél „boroshordója”

Puglia régió 19.370 km2-en terül el, kb. 4.000.000-an lakják. Olaszország legdélkeletibb szőlőültetvényekben és olajfaligetekben gazdag régiója. Az Adriai-tenger és a Jón-tenger határolja, leírni is döbbenet, hogy több, mint 800 km hosszú tengerpart szegélyezi.

Puglia az „ínyencek mennyországa”, számtalan olasz étkezési hagyomány innen ered. A régióban 200 millió liter olívaolaj készül, a teljes olasz termelés fele. A pugliai paradicsom kiváló, a helyi cseresznyeparadicsom világhírű. A helyi különlegesség, az Orecchiette pasta (fülecskék) kihagyhatatlan. Nagyon szerencsések a helyiek, a tarantói kagyló, az osztriga, a polip, a tintahal és a szardella itt a mindennapok részét képezik. A fava (lóbab) is pugliai eredetű.

Már a föníciaiak és a görögök idejében is kiváló földművelők lakták a vidéket. Egy turisztikai látványosságról is hadd tegyünk említést. Alberobello városkában találhatók a világhírű trullók, a kúpos tetővel rendelkező régi, jellegzetes kis lakóházak, melyek a UNESCO Világörökség részei. Ezen a vidéken járva feltétlenül érdemes megnézni ezket a házikókat.

Néhány évtizede még Pugliát Olaszország borospincéjének nevezték. Ma már Veneto a legnagyobb bortermelő régió Olaszországban, Puglia büszkén tartja a második helyet a dobogón. A termékeny talaj, a sok napsütés, a mindkét irányból fújó hűsítő tengeri szél kitűnő vörösborok készítésére teszi alkalmassá ezt a területet. Egy ekkora régió borvidékei természetesen több alterületre oszlanak. A nyolc legfontosabb északról délre haladva: Orta Nova, San Severo, Castel del Monte, Moscato di trani, Gravina, Locorotondo, Primitivo di Manduria, Gioia del Colle, Salice Salentino, Terra d’Otrando.

A régió leghíresebb kékszőlő fajtái: primitivo, negroamaro, nero di troia (uva di troia néven is ismert), susumaniello, malvasia nera. A fehérek közül a fiano, a falanghina, a greco és a bombino bianco a legelterjedtebbek. Kiváló rosé borok is készülnek Pugliába, főleg negroamaro és nero di troia fajtákból.

Suhayda László

Ingyenes szállítás

18 990 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa