Szicília Olaszország és a Földközi-tenger legnagyobb szigete. Szicília talaja és klímája ideális a szőlőtermesztés és a borkészítés számára. A tenger kedvező klimatikus hatása, a sok napsütés kiváló borok születéséhez járul hozzá.
Az Etna a folyamatos kitörésével az évszázadok során jelentős mértékben hozzájárult Szicília egyedi, semmihez nem hasonlítható különleges talajának a létrejöttéhez. A szigeten utazva jól látható, hogy mindent a megkövesedett láva ural.
A régióban egy DOCG besorolású terület található, a Cerasuolo di Vittoria. Legkevesebb 50%, legtöbb 70% nero d’avola, illetve frappato szőlőfajták (30% vagy 50%) házasításából kell, hogy készüljön.
Az Etna lejtőin található egy egészen különleges borvidék, az Etna DOC. A vulkán „szoknyáján” található ültetvényeken a világon egyedülálló környezetben (nagyon nagy az éjszakák és a nappalok közötti hőmérséklet különbség, ami a markáns savak kialakulásának kedvez, az aromák megtartásának ideális) találhatók az ültetvények. A megkövesedett láva elképesztően gazdag mineralitást biztosít a szőlőnek.
Az etna rosso nerello mascalese ( 80%) és nerello capuccio ( 20% ) fajták házasításával készül.
Az etna bianco carricante ( 60%-ban, 80% a superiore esetében) és catarratto ( 20% – 40 % ) fehér szőlők házasításából készül.
Szintén az Etna vidékén készülnek egészen kiváló palackos erjesztésű pezsgők (metodo classico), főleg nerello mascalese szőlőfajtából.
Nyugat Szicíliában Marsala néven készül egy különlegesség, egy erősített bor. Létezik száraz és édes, fehér és vörös változatban is. Átlagosan 18 alkoholfokon kerülnek kereskedelmi forgalomba.
Lipari és Pantelleria szigetén készülnek Szicília leghíresebb desszertborai, moscato és zibibbo szőlőfajtákból.
Szicília őshonos kékszőlői: nero d’avola, nerello mascalese, nerello capuccio, frappato, nocera, perricone
Szicília őshonos fehér szőlői: grillo, inzolia, catarratoo, carricante, zibibbo, moscato bianco
A szigeten jelenlévő nemzetközi fajták: syrah, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay
Szicília szőlőtermesztésének rövid története:
Szicílián szőlőt már a görögök érkezése előtt is műveltek. A ma ismert szicília-i őshonos szőlőfajták jelentős részét a föníciaiak honosították meg. A szőlőművelés a görögök érkezésével nagy fejlődésnek indult, a Római Birodalom idején pedig az ókori világ leghíresebb borai közé emelkedtek a szicília-i borok.
A középkorban nagy válságba került Szicíliában is a borágazat. Az egyháznak volt itt is nagy szerepe abban, hogy a helyi fajták egyáltalán fennmaradtak.
A filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva) itt is megtizedelte az ültetvényeket.
1950-től indult el egy jelentős megújulás a sziget szőlőültetvényein, 1970-től pedig a minőségi borok egyre inkább teret nyertek.
Székhelye: Palermo
Területe: 25.708 km²
Lakosainak a száma: 5.000.000
Szőlőültetvény nagysága: 103.000 ha
Vörösbor: 43%
Fehérbor: 57%
Eredetvédelem: a régióban 1 DOCG, 23 DOC és 7 IGT terület található.
Suhayda László