Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 25.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu
Párosíts úgy mint a profik

Párosíts úgy, mint a profik: Valentin-napi bor- és ételajánló

Az étel-ital párosítás legfontosabb szerepe a harmónia megtalálása, az ízek kölcsönös erősítése. Ha ugyanis a kedvenc ételünkhöz megtaláljuk a hozzá legjobban illő bort, az élményt nem megduplázzuk, hanem megsokszorozzuk.

Amikor étel-ital párosításról beszélünk szembejön velünk egy tipikus alapszabály, miszerint fehér húshoz fehér bort, vörös húshoz vörösbort, lazachoz rosé bort fogyasszunk. Életem borral kapcsolatos kezdeti szakaszában egy meghatározó élmény volt, mikor Toszkána számomra egyik ikonikus éttermében a chef-el konzultáltam. A sokat látott és tapasztalt (de főleg sokat kóstolt) mester, a fent említett alapszabályra azt válaszolta, hogy igen ez valóban így van, de van egy ennél még erősebb szabály, ami mindent felülír, az egyén ízlés, tehát amennyiben könnyű ételhez könnyed bort, nehéz ételhez testes bort válasszunk. A bornak küldetése van, az ízek hangsúlyának vezérévé kell válnia.

A harmónián van a hangsúly, ha az egyik (a bor vagy az étel) “vezérré válik”, máris tudjuk, hogy nem találtuk el a tökéletes párost.

Tehát néhány alapszabály:

  • Kezdjük az étkezést habzó tétellel, étvágygerjesztő hatásával megágyaz a fogásoknak.
  • Az előétel legyen könnyed, hogy a többi fogásnak biztosítsuk a befogadókészséget. Ehhez társíthatunk könnyedségéből adódóan egy üde fehérbort vagy rosé-t.
  • Az ezt követő leveshez (igen, ehhez is fogyaszthatunk bort) vagy tésztaételhez jöhet egy kicsit testesebb fehér vagy rosé bor, ha az étel is  elbírja.
  • A főételhez pedig jöhet a vörösbor.
  • Ahogy a kezdő tétel az étvágygerjesztésért volt felelős, a desszert mellé úgynevezett digestive italokat fogyasszunk. Ezeknek az italoknak az emésztés elősegítésében lesz szerepük. Hűsítő kellemes befejezése lehet tehát az étkezésnek egy limoncello, vagy akár egy grappa.

A közelgő Valentin-nap alkalmával, tehát fogadjatok szeretettel egy konkrét menüsort, amin keresztül szemléltetem a fent leírtakat:

Aperitif: Borgo Molino – Prosecco Superiore Valdobbiadene Brut DOCG

Zöldségkrémleves – Cantine Teanum – Falanghina 2023

Parmezános csirke petrezselymes burgonyával – Masseria Borgo dei Trulli – Primitivo di Manduria 2023

Citromos Panna Cotta – Zanin – Liquore Limoncello

Suhayda László