Valle d’Aosta Olaszország legkisebb régiója, mind terület, mind lakosainak számát tekintve. Valle D’Aosta egy nagyon különleges hely, itt található Olaszország legmagasabb hegycsúcsa, a Monte Bianco (4.748 m). A régiót elképesztően magas hegyek uralják. Csupán egy völgy az, ami lakható, a többi extrém magas hegyek sokasága. Valle d’Aosta 1948. február 26-án autonóm státuszt kapott, addig Piemont régió egyik tartománya volt. A szőlőművelés nagyon hosszú múltra tekint vissza. Itt is a helyi őshonos fajták dominálnak. A régióban egyetlen DOC terület van, a Valle D’Aosta DOC. Az ültetvények a Dora Baltea folyó völgyének két oldalán találhatóak, gyakran teraszos kialakítás formájában. A szőlőültetvények jelentős része nagyon meredek lejtőkön, néhol 1.100-1.200 m tengerszinttől számított magasságon találhatóak. Valle D’Aosta régióban a szőlőművelés három területre oszlik: Alta Valle (Felsővölgy), Media Valle (Középvölgy), Bassa Valle (Alsóvölgy). A régióban a leggyakrabban előforduló szőlőfajták: gamay, fumin, petit rouge és petit arvine.
Valle D’Aosta szőlőtermesztésének a rövid története:
Ezen a vidéken már a bronzkorban is műveltek szőlőt. A római korban virágzott a szőlőművelés Valle D’Aostában. A napóleoni időszakban már 3000 ha-t ért el a művelt szőlő területe. A XIX. században a filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva) itt is mindent elpusztított. Az 1970-es évekre alakult ki a régióban a szövetkezeti pincék rendszere, ami a mai napig nagyon fontos szerepet tölt be Valle D’Aosta szőlőtermesztésében.
Székhelye: Aosta
Területe: 3.263 km²
Lakosainak száma: 130.000
Szőlőültetvény területe: 400 ha
Vörösbor: 70%
Fehérbor: 30%
Eredetvédelem: A régióban 1 DOC terület található.
Suhayda László