Közép-Olaszország egyik leghangulatosabb régiója. A világhírű szomszéd Toszkána „árnyékán” kevés figyelem vetül erre a csodálatos vidékre, érdemtelenül. Azon kevés olasz régiók egyike, ami nem rendelkezik saját tengerparti szakasszal. Viszont a történelmi múltja, kulturális öröksége, turisztikai látványosságai maximálisan kárpótolnak a „tengerpart hiányáért”.
Umbria-ban számtalan városka a mai napig képes megidézni Szerb Antal – „Utas és Holdvilág” című regényének hangulatát. Perugia, a régió székhelye és legnagyobb városa, híres egyetemi központ és kulturális örökségi helyszín. Itt található Assisi (Asissi Szent Ferenc szülőhelye), Orvieto, Todi, Gubbio, Spoleto. Umbriát Olaszország zöld szíveként is emlegetik, hiszen csodálatos termőterületekkel rendelkezik. Umbria az „umbrok országa”. Ez a népcsoport jóval nagyobb területet népesít be, mint a mai Umbria.
Umbria-t éghajlati szempontból nedves tél és forró, száraz nyár jellemzi. A nappali és az éjszakai hőmérséklet ingadozás elősegíti a savtartalom megőrzését, és a borok szerkezetének javítását. Umbriában a szőlőültetvényeken a talaj agyagos, meszes, és ásványi anyagokban gazdag.
A legelterjedtebb kékszőlők: sangiovese, sagrantino, montepulciano, barbera, ciliegiolo, canaiolo nero, gamay. A legelterjedtebb fehér szőlők: grechetto, trebbiano spolettino, procanico. Nemzetközi fajták: chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és pinot nero.
A gasztronómia és a borkészítés szempontjából is Olaszország kiemelkedő régiója. A grechetto a legismertebb fehér szőlő, kékszőlőből pedig a sangiovese és a sagrantino készül. Készül a régióban egy egészen különleges desszertbor is, a Montefalco Sagrantino Passito DOCG. Világhírű az umbria-i csokoládé, a norcia-i fekete szarvasgomba, és a helyi extra szűz olívaolaj. Norcia a sertéshús és a hentesek ősi földje. Umbria-ban található a Trasimeno-tó is.
Umbria szőlőtermesztésének rövid története:
Umbria az etruszk és a római idők óta fontos szerepet játszik Olaszország bortermelésében. A régió éghajlata és termékeny talaja a szőlőtermesztésben ideális környezetet biztosít. Számtalan régészeti lelet bizonyítja, hogy az etruszkok már ezen a vidéken is szőlőt termeltek, és bort készítettek. Az etruszkok a borra nem csak italként tekintettek, hanem a vallási rítusok és az ünnepek központi eleme is volt. A római időkben kiterjesztették a szőlővel művelt területeket, javították a borok minőségét és eltarthatóságát. A középkorban a szerzetesrendek és a kolostorok tartották életben a borkészítési hagyományt. 1968-ban a Torgiano kapott elsőként ilyen magas minőségű DOC besorolást, 1990-ben a Torgiano Rosso Riserva elsőként DOCG besorolást, majd 1992-ben a Montefalco Sagrantino is DOCG-t.
Székhelye: Perugia
Területe: 8.456 km²
Lakosainak száma: 900.000
Szőlőültetvény területe: 13.000 ha
Vörösbor: 52%
Fehérbor: 48%
Eredetvédelem: A régióban 2 DOCG, 13 DOC és 6 IGT terület található.
Suhayda László