A Dolomitok és a Garda-tó ennek a régiónak is egy egészen különleges klímát biztosít, ami nagyon kedvező a szőlőültetvényeknek. Északi terület, tehát itt is a fehér szőlőültetvények vannak többségben. A világhírű Trento DOC néven ismert metodo classico (palackos erjesztésű) pezsgő, ami chardonnay, pinot bianco és pinot nero szőlőfajtákból készülhet, és legalább 15 hónapot palackban érlelik.
A régióban legelterjedtebb fehér szőlőfajták: pinot grigio, pinot bianco, moscato gialla, sylvaner és gewürtz traminer.
A régióban legelterjedtebb kékszőlőfajták: marzemino, teroldego, lagrein, moscato rosa.
A nemzetközi fajták közül a chardonnay és a pinot nero van jelen a régióban.
Trentino – Alto Adige szőlőtermesztésének rövid története:
A régió a római korban ment át a legnagyobb fejlődésen, ami a szőlőművelést illeti. A barbár korban a szőlőművelés majdnem megszűnik, a szerzetesrendeknek volt köszönhető, hogy megmentették az utókornak. A Habsburg uralom alatt kapott új lendületet az ágazat. Majd itt is jött a filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva), utána az elcsatolás Ausztriától. 1980-ra rendeződött a helyzet az ültetvényeken és a lelkekben. Ma már a minőségi bor készítésről szól minden ebben a csodálatos régióban.
Székhelye: Trento
Területe: 13.619 km²
Lakosainak száma: 1.100.000
Szőlőültetvény területe: 15.000 ha
Vörösbor: 32%
Fehérbor: 68%
Eredetvédelem: A régióban 9 DOC és 4 IGT besorolású vidék található.
Suhayda László