Lazio Olaszország „Pest” megyéje , a fővárost, Rómát körbevevő régió. Központi elhelyezkedése, a főváros közelsége, csodálatos lehetőségek tárháza. Borászati szempontból Lazio mégis a két „szomszéd nagyagyú” árnyékában küzd a sikerért. Toszkána északon, Campania délen nagyon magasra tette a lécet. Mégis, aki bátor, kalandra vágyó, kiváló helyi fajtákból egészen különleges őshonos, csodálatos tételekre lelhet eme régió szőlőtermesztésre egyébként kiválóan alkalmas dimbes-dombos vidékein. Talaja vulkanikus, éghajlata szőlőtermesztésre tökéletes. A bor készítés már a római birodalom létrejötte előtti időben elkezdődött.
A legelterjedtebb kékszőlő: cesanese, nero buono, ghiacché, montepulciano, sangiovese, carignano. A legelterjedtebb fehérszőlők: bellone, malvasia bianca, trebbiano, malvasia puntinata, malvasia del lazio, biancolella, moscato, vermentino, greco. Nemzetközi fajták: merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay, sauvignon.
Lazio szőlőtermesztésének rövid története:
A római korban a mai Lazio volt a Latinum, nagy részt az itt készült borok kerültek a császárok asztalára. Abban az időben a helyi borok édes, fűszerezett, néha még külön édesített fehérborok voltak. A reneszánsz korban a pápák, királyok elismerését is kivívták a helyi borok. A II. világháború után ezen a vidéken is „fénykorát élte a tömegtermelés”. 1990-től számtalan helyi termelő már a minőségre való törekvést helyezi előtérbe.
Székhelye: Róma
Területe: 17.207 km²
Lakosainak száma: 5.700.000
Szőlőültetvény területe: 23.000 ha
Vörösbor: 27%
Fehérbor: 73%
Eredetvédelem: A régióban 3 DOCG, 27 DOC és 6 IGT terület található.
Suhayda László