A bor íze
Miután a borok illatát megállapítottuk szaglásunkkal, az egyik legösszetettebb érzékelési folyamat következik, az ízlelés.
A kóstolás előtt azonban nagyon fontos, hogy a borunknak megfelelő legyen a hőmérséklete, ahol íz-anyagai a legszebben érvényesülnek.
Kóstolás folyamán az alábbiakra kell figyelnünk:
- a bor cukortartalma (száraz, félszáraz, félédes, édes)
- savassága (alacsony, közepes, magas)
- alkoholtartalma (alacsony, közepes, magas)
- tannintartalma (nincs, alacsony, közepes, magas)
- teste (könnyű, közepes, telt)
- lecsengése (rövid, közepes, hosszú)
A bor lenyelését követően az ízek lecsengésének fázisa következik. Ekkor ismerjük meg az adott tétel összetételét (alkohol, sav, cukor, tannin, test), a bor hosszát és íz-jegyeit.
Íme egy tökéletes példa egy igazán komplex borra:
LE BERNE – VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO 2016, mely a nemesek bora (Vino Nobile) Toszkánaában. Montepulciano szőlőültetvényein 100% Prugnolo Gentile (a Sangiovese helyi klónja) szőlőfajtából készül, komoly terméskorlátozás mellett. 24 hónapig érlelik tölgyfa hordóban, 6 hónapig palackban piacra kerülés előtt. Koncentrált rubin szín jellemzi. Illatában az erdei gyümölcsök, cseresznye és vanília dominál. Szájban telt, kerek tanninok és szép savak jellemzik, hosszú utóízzel. Ízében piros bogyós gyümölcsök, aszalt szilva, csokoládé fedezhető fel.
Suhayda László