Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Borkóstolás alapjai II.

A bor illata

Miután látásunk segítségével megvizsgáltuk a bort, segítségül hívjuk a szaglásunkat, és ezzel folytatjuk a kóstolást. Sokan nem tudják, de kóstolt borról szerezhető információ 70 %-át szaglásunkon keresztül kapjuk.

Nagyon fontos, hogy mielőtt nekilátnánk a szakszerű kóstolásnak, azonnal szagoljuk meg a poharunkba kitöltött bort, mivel amint oxigénnel találkozik az adott tétel, akár néhány perc alatt is nagy változáson mehet keresztül.

Mikor megszagoljuk a bort, fontos, hogy az első benyomásunkra hagyatkozzunk, igyekezzünk minél gyorsabban konklúziót levonni, mivel egy idő után el fog fáradni az orrunk.

A borkóstolás során figyelnünk kell a szaglásunk technikájára: határozott, rövid szippantásokat végzünk, hiszen ennek segítségével tudunk megfelelő mennyiségű illatanyagot juttatni az orrunkba.

Figyeljünk az alábbiakra:

  • Bor tisztasága (tiszta / hibás)
  • Intenzitása (visszafogott, közepes, kifejezett)
  • Érettsége ( fiatal, fejlődő, érett)

A bor aromái a bor kialakulásának három fázisában keletkezhetnek.

  • Primer (elsődleges) aromák: a szőlőből származnak és alapvetően gyümölcsös jellegűek.
  • Szekunder (másodlagos) aromák: az erjedésből származnak
  • Tercier (harmadlagos) aromák a bor érleléséből származnak. Mivel az érlelés reduktív (oxigéntől elzárt), vagy oxidatív úton történhet, a tercier aromák is reduktívak, vagy oxidatívak lehetnek.

Egy tökéletes példa a redutív és oxidatív technológiákra:

A PROVIMA – VERDICCHIO DI MATELICA 2018 reduktív eljárással készült fehérbor. Élénk szalmasárga szín, zöldbe hajló szegéllyel. Illatában akác, grapefruit, zöldalma, sárgabarack. Ízében üde gyümölcsösség, virágos jegyekkel.

PODERE LA VIGNA – ROSSO DI MONTALCINO 2017 egy tökéletes példa az oxidatív technológiára, hiszen nyolc hónapot érlelték kis tölgyfahordóban, melyet további négy hónap érlelés követett már palackozás után.

 

Suhayda László