Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Ügyfélfiókom

Kérdése van?

Telefon: +36 30 325 4800​​​

Közösségi média

Olasz fehérek sorozat 9. rész – Kárpáti Péter tollából

Dél-Olaszország, azon belül is Campania régió a világ egyik legizgalmasabb borvidéke. Azon kívül, hogy egy turista “paradicsom” (apropó paradicsom, Campania régióban termesztik a világ legjobb paradicsomát) az egész régió, a világ egyik legcsodálatosabb tengerparti szakasza is itt található, Nápoly, Pompei, Amalfi, Pozitano, a Sorento-i öböl, sőt közigazgatásilag Capri szigete is ide tartozik. Gasztronómiai szempontból is Campania régió egyedi, a paradicsomról már megemlékeztünk, itt terem az a citrom, amiből a Limoncello készül, valamint a Mozzarella di Buffala, a régió eredet védett világhírű sajtja. Olyan őshonos olasz szőlőfajták köthetők a területhez, mint a Fiano, Greco, Falanghina és az Aglianico (Ebből a fajtából készül Dél-Olaszország “nagy vörösbora” a Taurasi).

Walter Mastroberardino 1978-ban úgy döntött, hogy hátra hagyva testvéreivel közösen működtetett nagy pincészetet, saját lábára áll. Első lépésként nevet kellett adni a pincészetnek. Olaszországban hagyomány, hogy a vállalkozás a családfő nevét viseli, az viszont már fogalt volt, a testvérek vitték tovább a nevet. Adva volt a név választáshoz a hű társ, a mindig szerény, halk szavú, ám a családot mindig szeretetben összefogó feleség (Dora di Paolo), és a termőföld iránti ragaszkodás (terra), így született az új pincészet neve, TERREDORA DI PAOLO. Más már 60 évesen a nyugdíjas éveit tervezi, Walter újult erővel, három gyermekével (Daniela, Lucio, Paolo) elindította új pincészetét, mely az elmúlt évtizedek során a régió egyik legnagyobb nevű pincészetévé nőtte ki magát. Az új pince egy csodálatos helyen épült Campania régió három leghíresebb borvidéke (Greco di Tufo, Taurasi, Fiano di Avellino) határán, Montefusco városka mellett. A pincészet sikerének a titka, hogy ezen az elbűvölő vidéken, a természet adta csodát át tudják “varázsolni” a borkedvelő poharába.

 

Terredora Di Paolo (Campania / Fiano Di Avellino DOCG): „Ex Cinere Resurgo” Fiano Di Avellino 2022

A Fiano a régió ősi fajtája, amely ma elsősorban az Avellino városka környékén elterülő eredetvédett kis borvidékről ismert. Első írásos említése 1240-ből származik II. Frigyes német-római császár és szicíliai király udvarának beszerzési nyilvántartásából. Azonban ez is egy olyan név, amely sok félreértésre adott okot. Több más Fianonak nevezett fajta kapcsán azonban DNS vizsgálatok cáfolták, hogy a korábban Fiano Aromatico, vagy másnéven Fiano Puglia néven hívott szőlővel rokonok lennének. Ezeket aztán át is keresztelték, hivatalosan ma ez a Minutolo nevű fajta.

Egyes vélemények szerint ez a szőlő, több mint 2000 éves múltra, a Római Birodalom időszakára tekint vissza. Eszerint neve a „Vitis apiana”-ból származik, ami annyit tesz, mint „méhek által szeretett szőlő„. A filoxéra előtt széleskörben elterjedt, de az 1970-es évekre szinte kipusztult. Megmentője Antonio Mastroberardino, aki újratelepítette a Taurasi borvidéken. Ültetvényeinek mérete a 2000-es évekre 800 hektárra nőtt, amelynek kb. a fele a fajtáról elnevezett borvidéken, Fiano di Avellino-ban található. Az Avellino városka környékén elterülő ültetvények 1978-ban emelkedtek DOC, 2003-ban pedig DOCG rangra.

Fajtaborát az utóbbi évtizedekben egyre magasabbra értékelik. Jól érlelhető, jellemzően szalmasárga, figyelemreméltó ásványossággal és élénk savtartalommal bír. Aromáiban a birsalma, a narancsvirág, a fűszerek és a mogyoró jegyei fedezhetőek fel. A szőlőt préselés előtt többórás a héjon történő macerációnak vetették alá annak érdekében, hogy az aromaanyagokat mindinkább kinyerjék. Ezt rozsdamentes acéltartályokban történő hűtött erjesztés, majd néhány hetes seprőn történő érlelés követte.

A végeredmény egy rendkívül komplex és ásványos bor, amelynek illatában hordós érlelés nélkül is megjelenik a terroir adta enyhe füstösség, amelyet akácmézes/virágos, citrusos jegyek kísérnek. Kóstolva elegáns, kiegyensúlyozott, kristálytiszta, nagyon hosszú, ásványos lecsengéssel. Egy igazán remek bor!

A pincészet tengeri herkentyűk és rizottók mellé ajánlja az osztrigától a rákfélékig.

 

Terredora Di Paolo (Campania / Greco di Tufo DOC ): „Terre Degli Angel” – Greco di Tufo 2022

A Greco fajta az egyik olyan dél-olasz fehér, amely kirobbanó meglepetést okozhat bármilyen kóstolóban. A fajta – megfelelő kezekben – a klimatikus viszonyokat meghaladóan hihetetlenül, vibráló és üde borokat (is) képes adni.

Az ókori görög bor-kulturális behatás a mai napig számtalan Greco nevű fajtában érhető tetten Olaszországban, amelyek azonban kellően nagy káoszt tudnak okozni. A legelterjedtebb és egyik legtöbb szinonimával rendelkező fajta a Greco Bianco. Egyes elméletek szerint a görögországi Thesszáliából származó ókori népesség, az ún. pelaszgok hozták be Campaniába. Azonban a Campaniai Tufo környékéről származó Greco nem ezzel azonos, hanem a már az 1600-as évek óta leírt Asprinio-val, amely a Nápolytól északra fekvő, Aversa DOC fő fajtája. Genetikailag pedig rokonságot mutat a helyi vörös Aleatico-val is. Kétségtelenül kiemelkedő tételeket Tufo-ból ad, ahol nagytestű, ásványos borai jó savakat mutatnak fel, aszalt sárgabarackos, gyógynövényes, citrusos és minerális jegyekkel. Tufo falu neve a vulkáni tufára is utal, ami a jellemző kőzet ezen a borvidéken. A fajta egyébként is képes megőrizni savtartalmát, amelyet a 450-500 méteres tengerszint feletti magasság és az esti hűvösebb idő okozta napi hőingás is támogat.

A terület 2003-ban kapta meg a DOCG státuszt. A boroknak legalább 85 százalékban Greco di Tufo szőlőt kell tartalmazniuk. Legfeljebb 15 százalék Coda di Volpe Bianca is megengedett. (Greco di Tufo néven nyolc településen készülhet bor: Tufo, Montefusco, Petruro Irpino, Chianche, Torrioni, Altavilla, Irpina és Prata di Principato Ultra)

A Terredora ezen tétele eszményi leképzése mindannak, amit a fajtában szeretünk. Santa Paolina dűlőiből származó 100% Greco, amelyet október közepén szüreteltek. Acéltartályban erjesztették, majd finomseprőn érlelték, annak érdekében, hogy megőrizzék a bor üde virágos – gyümölcsös jegyeit. Illatában kifejezetten fehér virágos, citrusos és körtés jegyeket fedezhetünk fel. Kóstolva szinte rizlingesen vibráló, amelyet citrusos és zöldalmás, valamint barackos, hosszú lecsengés követ. Remek savszerkezettel és ásványossággal!

 

Kárpáti Péter

Vinissimo Klubtag

 

Ingyenes szállítás

20 000 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa