Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 11.990 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Ügyfélfiókom

Kérdése van?

Telefon: +36 30 325 4800​​​

Közösségi média

Blogolva borozunk: II. rész

A chianti borvidék Toszkánában, Firenze és Siena között terül el. Amennyiben a chianti vidékének a történetében szeretnénk betekintést nyerni, egészen Toszkána őslakóinak, az etruszkoknak az idejébe kell vissza lapoznunk a történelemkönyvek elsárgult lapjain. A mai Castellina in Chianti vidékén már szőlőt műveltek és bort készítettek, Európa egyik legfejlettebb civilizációjának tagjai. A római birodalom idejében is folytatódott ez a tevékenység, sőt a barbár népek betörésével az itáliai félszigetre a szerzetesek „őrizték a lángot”, és folytatták eme áldásos tevékenységet. I. sz. 790-ben egy pergamenen jelent meg először a „chianti” szó. Toszkánában Santa Cristina templomában találtak egy feljegyzést 913-ból, ami a „chianti borkészítés” folyamatáról értekezik. Egy 1398-ból fent maradt dokumentum a chiantit, mint fehérbort említi. III. Granduca Cosimo 1716-ban törvényben szabályozza a borkészítést és a termőterület határait. A „vas bárónak”, Bettino Ricasolinak volt jelentős szerepe a borvidék szabályozásában. 1924 május 14-én 33 termelő megalakítja „Galo Nero” néven a borvidék első „consorzio-át”, a helyi termelők szövetségét. A művészvilágot is megérintette a „chianti mítosz”. Giuseppina Strepponi (Giuseppe Verdi hitvese) írta egyik barátnőjének címzett levelében: „Verdi nagyon jól van, átfut a kerten, alszik és chiantit iszik”. Galileo Galilei Castellina in Chianti melletti birtokáról (Grigmanello) írta az alábbiakat „A bor olyan, mint a föld vére”.

A második világháború után, néhány évig a chianti a mennyiségről szólt, semmi esetre sem a magas minőségről. Az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején, az olasz „gazdasági csoda” korszakában, Rómában, Milánóban és a többi olasz nagyvárosban sorra nyíltak a pizzeriák, osteriák, trattoriák, folyt a chianti. A hetvenes évek Rómáját a kulturális pezsgés, az önfeledt szórakozás jellemezte. Virágzott a Cinecittá. Ha a kor nagy színész óriásával szeretett volna összefutni a kor „Gigoloia”, nem kellett Los Angelesig utaznia, elég volt a Via Venetot felkeresnie Rómában. Sok chianti kísérte ezt a „dolce vitát”. Mindeközben chianti vidék vezető termelői felismerték, ha lépést kívánnak tartani a kor gasztronómiai kihívásaival, lépniük kell. A mennyiség kárára a minőségre kell helyezni a hangsúlyt. Chianti vidék pincészetei közül jelenleg is sokan a szupermarketek polcaira, a pizzeriák borlapjaira szállítanak. Ezen pincészetek mellet viszont megjelentek azok a termelők, akik ár-érték arányban egészen kiváló borokat készítenek, sőt azok is akik a csúcs gasztronómia borlapjain is méltán meg állják a helyüket.

Horkay András Dip WSET
CEWI alapítója és vezetője
Az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke (2013-2018)
A Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence Díj Év Oktatója 2019.

Ingyenes szállítás

11 990 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa