A bor megjelenése
A kóstolás érzékszervi elemzés, hiszen látással, szaglással és ízleléssel elemezzük az általunk kóstolt bort.
Amikor a borunk színét megvizsgáljuk, nagyon fontos, hogy ne zavarjon a környezet, ezért érdemes mindig fehér felület felett vizsgálni a tételeket.
Az első lépés a bor tisztaságának megállapítása: a bor tartalmaz / nem tartalmaz lebegő vagy leülepedett idegen anyagot, avagy tiszta vagy zavaros.
Színintenzitásának megállapítása a következő lépés, amely lehet halvány, közepes, mély intenzitású.
- Fehérborok kóstolása esetén: víztiszta, zöldes citrom, citrom, szalmasárga, arany.
- Rozéborok kóstolása esetén: rózsaszín, lazac, hagymahéj.
- Vörösborok kóstolása során: bíbor, rubin, gránát.
Ezt követően megnézzük, hogy a borban található-e szén-dioxid, és hogy van-e koronája. Ezt úgy vizsgáljuk, hogy a bort a pohárban megforgatva megfigyeljük, hogy a pohár falára feltapadó folyadék templomablakokhoz hasonló sávokba rendeződve folyik-e le, hiszen a rövid időn belül kialakuló, sűrűn, lefolyó „ablakok” nagy beltartalmi értékre utalnak.
Tökéletes példa erre a SCHOLA SARMENTI – PRIMITIVO CUBARDI 2016, melyet gránátba hajló rubin vörös szín jellemez. Illatában az érett gyümölcsösség a vezető jegy, dohánnyal, csokoládéval, kávéval kiegészülve. Ízében a mineralitás, balzsamosság jellemzi, arisztokratikus tanninok, nagyon hosszú utóízzel.
Suhayda László