Marche régió Olaszország középső részén található a keleti oldalon, az Adriai-tenger partján. A terület nagyon változatos, három részre osztható, a tengerparti sávra, a dombokra és a hegyekre. Természetesen itt is a dombvidék a legalkalmasabb a szőlőtermesztésre, köszönhetően a kitettségüknek, a gazdag altalajnak, kiváló vízelvezető tulajdonságuknak.
Marche régió éghajlata mediterrán, a part mentén forrók a nyarak és enyhék a telek. A belső területeken inkább kontinentális az éghajlat, itt télen már a fagyveszély is fennáll.
A régióban három fő szőlőművelési területet különböztetünk meg:
Verdicchio di Castelli di Jesi és Verdicchio di Matelica, ezen a két területen készül a régió leghíresebb fehérbora. A Castelli di Jesi vidékén főleg a mindennapok borai, Matelica vidékén pedig, a prémium kategória. Rosso Conero és Rosso Piceno ezek a vörösborok legalább 85%-ban montepulciano szőlőfajtából kell, hogy készüljenek.
Vernaccia di Serrapretrona, egy mindössze 45 ha-os terület. Vernaccia nera szőlőt művelnek. Legelterjedtebb fehér szőlők: vernaccia, pecorino, passerina, bianchello, trebbiano. Legelterjedtebb kékszőlő fajták: sangiovese, montepulciano, vernaccia nera.
Marche szőlőtermesztésének rövid története:
Marche régióban a szőlőtermesztés eredete az időszámításunk előtti X. századra tehető. A római korban is jelentős szőlőművelési és borkészítési tevékenység zajlott. Az időszámításunk szerinti VI. és XIII. század között nagyon elterjedt volt az apátságok és a szerzetesrendek akik sokat tettek a szőlőművelés és a borkészítés fejlődéséért. A múlt században ebben a régióban is hatalmas átalakuláson ment át az ágazat, és mára a minőségi borkészítés került előtérbe.
Székhelye: Ancona
Területe: 9.694 km²
Lakosainak száma: 1.500.000
Szőlőültetvény területe: 12.000 ha
Vörösbor: 48%
Fehérbor: 52%
Eredetvédelem: Ebben a régióban 5 DOCG, 15 DOC és 1 IGT terület található.
Suhayda László