Lombardia borászati szempontból, egy különleges terület, Olaszországban. Lakosainak számát tekintve a legnagyobb régió, a telepített szőlőterületet nézve a nyolcadik (29.000 ha), mégis külföldön alig ismerik az itt termelt borokat, kivéve egyet, a franciacorta pezsgőket, amely a Trento DOC (Trentino régió) pezsgőkkel karöltve Olaszország leghíresebb metodo classico (palackos erjesztésű) pezsgői. Franciacorta vidéke Brescia-tól nyugatra az Iseói-tó közelében található, körülbelül 3000 ha telepített szőlő. A Franciacorta borvidék 19 községet foglal magába.
Az itt készülő pezsgők: chardonnay, pinot nero, pinot bianco és erbamat fajtából készülnek. A Garda-tó (lago di garda) borvidékén a marzemino és a barbera az uralkodó kék szőlők. A fehérek közül a riesling italiano. Az Oltrepò Pavese vidékén a croatina és a barbera a leggyakrabban telepített fajták. A La Valtellina borvidéke a nebbiolo (helyben chiavennasca a neve) a legelterjedtebb.
Lombardia szőlőtermesztésének rövid története:
Lombardiában a szőlő művelése az őskorig , egészen a bronz korig nyúlik vissza. A Garda tó és az Iseói-tó partján már abban az időben bizonyítottan készült bor. Az etruszkok idején nagy fejlődésen ment át a szőlőművelés a régióban, ami csak tovább fejlődött a római birodalom idején. A római birodalom bukása után, a longobárdok vették át az uralmat régióban, akikről a régió a nevét kapta. A longobárdok idején eljött a sötét középkor, ami a szőlőművelést illeti. Gyakorlatilag ebben az időszakban megszűnt a szőlőművelés, csupán a XVI. században kezdett újra éledezni. A filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva) itt is hatalmas pusztítást végzett. Napjainkra hatalmas távlatok nyíltak Lombardia bortermelésében.
Székhelye: Milánó
Területe: 23.844 km²
Lakosainak száma: 10.000.000
Szőlőültetvény területe: 29.000 ha
Vörösbor: 52%
Fehérbor: 48%
Eredetvédelem: A régióban 5 DOCG, 22 DOC és 15 IGT besorolású terület található.
Suhayda László