Trentino

A Dolomitok és a Garda-tó ennek a régiónak is egy egészen különleges klímát biztosít, ami nagyon kedvező a szőlőültetvényeknek. Északi terület, tehát itt is a fehér szőlőültetvények vannak többségben. A világhírű Trento DOC néven ismert Metodo Classico (palackos erjesztésű) pezsgő, ami chardonnay, pinot bianco és pinot nero szőlőfajtákból készülhet, és legalább 15 hónapot palackban érlelik.

A régió a római korban ment át a legnagyobb fejlődésen, ami a szőlőművelést illeti. A barbár korban a szőlőművelés majdnem megszűnik, a szerzetesrendeknek volt köszönhető, hogy megmentették az utókornak. A Habsburg uralom alatt kapott új lendületet az ágazat. Majd itt is jött a filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva), utána az elcsatolás Ausztriától. 1980-ra rendeződött a helyzet az ültetvényeken és a lelkekben. Ma már a minőségi bor készítésről szól minden ebben a csodálatos régióban.

Székhelye: Trento

Területe: 13.619 km²

Lakosainak száma: 1.100.000

Szőlőültetvény területe: 15.000 ha

Vörösbor: 32%

Fehérbor: 68%

Eredetvédelem: A régióban 9 DOC és 4 IGT besorolású vidék található.

Itt olvashatsz részletesebben Trentino régióról!

Trentino

Mind a(z) 9 találat megjelenítve