Szicília
Szicília Olaszország és a Földközi-tenger legnagyobb szigete. Szicília talaja és klímája ideális a szőlőtermesztés és a borkészítés számára. A tenger kedvező klimatikus hatása, a sok napsütés kiváló borok születéséhez járul hozzá.
Az Etna a folyamatos kitörésével az évszázadok során jelentős mértékben hozzájárult Szicília egyedi, semmihez nem hasonlítható különleges talajának a létrejöttéhez. A szigeten utazva jól látható, hogy mindent a megkövesedett láva ural.
Az Etna lejtőin található egy egészen különleges borvidék, az Etna DOC. A vulkán “szoknyáján” található ültetvényeken a világon egyedülálló környezetben (nagyon nagy az éjszakák és a nappalok közötti hőmérséklet különbség, ami a markáns savak kialakulásának kedvez, az aromák megtartásának ideális) találhatók az ültetvények. A megkövesedett láva elképesztően gazdag mineralitást biztosít a szőlőnek.
Szintén az Etna vidékén készülnek egészen kiváló palackos erjesztésű pezsgők (metodo classico), főleg nerello mascalese szőlőfajtából.
Nyugat Szicíliában Marsala néven készül egy különlegesség, erősített bor. Létezik száraz és édes, fehér és vörös változatban is. Átlagosan 18 alkoholfokon kerülnek kereskedelmi forgalomba.
Lipari és Pantelleria szigetén készülnek Szicília leghíresebb desszertborai, moscato és zibibbo szőlőfajtákból.
Szicílián szőlőt már a görögök érkezése előtt is műveltek. A ma ismert szicília-i őshonos szőlőfajták jelentős részét a föníciaiak honosították meg. A szőlőművelés a görögök érkezésével nagy fejlődésnek indult, a Római Birodalom idején pedig az ókori világ leghíresebb borai közé emelkedtek a szicília-i borok.
A középkorban nagy válságba került Szicíliában is a borágazat. Az egyháznak volt itt is nagy szerepe abban, hogy a helyi fajták egyáltalán fennmaradtak.
A filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva) itt is megtizedelte az ültetvényeket.
1950-től indult el egy jelentős megújulás a sziget szőlőültetvényein, 1970-től pedig a minőségi borok egyre inkább teret nyertek.
Székhelye: Palermo
Területe: 25.708 km²
Lakosainak a száma: 5.000.000
Szőlőültetvény nagysága: 103.000 ha
Vörösbor: 43%
Fehérbor: 57%
Eredetvédelem: a régióban 1 DOCG, 23 DOC és 7 IGT terület található.
Showing all 20 results
Showing all 20 results