Durin

A Durin pincészet Ortovero városkában található, Liguria régióban. A pincészet története az 1800-as évek végéig nyúlik vissza. Isidoro Basso az Arroscia völgyben kezdett el földet művelni és szőlőt telepíteni. Az ő beceneve helyi tájszólással “Isidurin” (innen a Durin név) volt. Fia Angelo (1906-ban született) folytatta a családi szőlőművelést hosszú élete során, 98 évet élt. A hagyományos apa-fia szál nem szakadt meg, Angelo fia Antonio (a mai tulajdonos) már harmadik generációs borász a kézműves családi birtokon. Az alapító nagypapa iránti tiszteletből Antonio adta a “Durin” nevet a pincészetnek. Antonio feleségével, Laurával vezeti a birtokot, és már az utánpótlás is biztosított. Három gyermekük született. Jelenleg 18 hektáron gazdálkodnak, az ültetvények 70 és 600 méter tengerszinttől számított magasságon találhatóak.

A helyi fajtákra koncentrálnak, a fehérek közül a pigato a fő fajtájuk, a vörösek közül pedig a granaccia, az ormeasco és a rossese a legizgalmasabbak.

A helyi szőlészeket “hős szőlészeknek” (Viticoltura Eroica) hívják, az ültetvények elhelyezkedése miatt. Liguria régióban ugyanis az ültetvények jelentős része egészen elképesztő lejtős területeken található, ahol csak kézi művelés jöhet szóba.

Durin