Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 25.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Prosecco “kisokos”

Minden amit tudnod kell a világ kedvenc buborékos italáról!

  1. Honnan a név?

A prosecco a hasonló nevű városkáról kapta a nevét, amely Friuli régió Trieste tartományában található, mindössze egy 1350 főt számláló település.

Régen Prosech vagy Prosecum, majd később Proseco volt a használatos név.

  1. Miből készül a prosecco?

A helyi bortörvény szerint a prosecco-nak minimum 85%-ban glera szőlőfajtából kell készülnie. A további 15% lehet négy további helyi szőlőfajta (verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga) vagy három nemzetközi fehér szőlőfajta (chardonnay, pinot grigio, pinot bianco) illetve egy kék szőlőből készült fehérbor (pinot nero) is.
A glera egy közepesen illatos fajta, jó sav szerkezettel, vékony testű, friss, üde gyümölcsössége elsősorban a citrusokra és fehér húsú gyümölcsökre emlékeztet.

  1. Hol készül a prosecco?

A prosecco egy eredetvédett habzó illetve gyöngyöző bor, amely kizárólag Olaszország észak- keleti részén Veneto (kivéve Verona és Rovigo tartományokat)  és Friuli-Venezia Giulia régiójában készülhet.

A legjobb területek Valdobbiadene és Conegliano városkák között találhatóak, ezek közül is a leghíresebb a Cartizze dűlő.

  1. Prosecco kategóriák:

  • Prosecco Spumante (habzóbor) – minimum 11% alkohol és legalább 3 bar nyomás.
  • Prosecco Frizzante (gyöngyöző bor) – minimum 10,5% alkohol és 1-2,5 bar nyomás.
  • Prosecco Tranquillo – minimum 10,5% alkohol. Kevesen tudják, hogy glera szőlőfajtából prosecco néven csendes bor is készül.
  1. A prosecco termékpiramis:

  • Prosecco DOC – „belépő” kategória, ebből készül a legtöbb.  A DOC ( Denominazione di Origine Controllata ) eredetvédelmi rendszer az 1960-as évek óta létezik Olaszországban. Szabályozza a termőterületet, a felhasználható szőlő fajtákat és adott esetben a kötelező érlelési időt is
  • Prosecco DOC Treviso – minőségi fokkal magasabb mind a Prosecco DOC, szigorúbb minőségi kritériumnak felel meg, és csak a Treviso környéki ültetvényekről származhat
  • Prosecco Valdobbiadene Conegliano Superiore DOCG – a borvidék történelmi magja
  • Prosecco Valdobbiadene Conegliano Superiore DOCG „Rive” – a történelmi mag legjobb területei
  • Prosecco Valdobbiadene Superiore Cartizze – a régió grand cru-je, összesen 107 hektár
  1. Kóstolás:

  • fogyasztási hőmérséklet: 6-8 0C
  • javasolt a szüretet követő 1-2 éven belül elfogyasztani
  1. Világörökség

2019 óta prosecco „dombjai” (Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene) a világörökség része az UNESCO listáján.

Olaszországban ez már az 55-ik világörökségi helyszín.

  1. Utazás prosecco vidékén

Autóval utazva Olaszországba Szlovénián át Maribor és Ljubljana érintésével, Gorizianál átlépve az olasz határt máris prosecco vidékén találjuk magunkat.

Treviso, a Prosecco DOC Treviso központja, 83 000 fős városka rengeteg látnivalóval (centro storico) – még a tiramisu is innen indult világhódító útjára.

Asolo városka (9 000 fő) egy nagyon jelentős tényező prosecco vidékén, itt készülnek a Prosecco Asolo Superiore D.O.C.G tételei.
Egész prosecco vidékének leghangulatosabb két városkája Valdobbiadene (10 400 fő) és Conegliano (35 000 fő), e két város között találhatóak a híres dombok (Colline), melyek közül is a leghíresebb dűlő a Cartizze.

  1. A prosecco cukor tartalom szerinti besorolása:

  • Prosecco Extra Brut – 6 g/l alatti cukor tartalom
  • Prosecco Brut – 12 g/l alatti cukor tartalom
  • Prosecco Extra Dry – 13 és 17 g/l közti cukor tartalom
  • Prosecco Dry – 18 és 32 g/l közti cukor tartalom
  • Prosecco Demi Sec – 32-50 g/l közti cukor tartalom.

Suhayda László