Bálint László (DipWSET) nemzetközi borakadémikus, oktató, szaktanácsadó, számtalan borverseny zsűri elnöke, évek óta partnerünk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Magyarország jelenleg egyik legnagyobb szakmai tekintélye, a palackos erjesztésű pezsgőinket megkóstolta és tanulságos jegyzetet is mellékelt. Ezt osztjuk most meg Veletek!
Salisa Millesimato Trento Brut és Salisa Millesimato Trento Dosaggio Zero
“A Trento-i tradícionális pezsgők hírneve a Ferrari élre törésével kezdődött. Jó termőhely (hűvös), jó talajadottságok (puha mészkőben gazdag) és természetesen a fajta – Chardonnay – eleve megadja azt a kezdőlöketet, ami a minőségi buborékok eléréséhez szükséges.
Fiatalos stílusúak, amolyan értő kezekbe való, bulizós palackok. Kibontáskor mindkettőből masszív élesztős karakter tör elő, mely stabilan benne marad a kortyban is. A Brut inkább könnyedebb, citrusosabb karakterű, míg a Dosaggio Zero érettebb, vastagabb. Nem is csoda, hiszen több, mint egy évvel hosszabban érlelődött! Érdemes kitöltés után várni a belekortyolással, fél perc szellőztetés csodát tesz vele. Aki türelmetlen, már most kortyolhatja, akinek lehetősége van, tegye el, és felbontás előtt érlelje még egy évig. És az elmaradhatatlan recept ajánlás: e két palackkal könnyeden végig kísérünk egy vacsorát: indítsunk egy Cézár salátával, melyet akár grillezett csirkemell kockákkal, akár pirított garnélával kínálunk, ehhez persze a Brut párosítható, aztán jöhet egy komolyabb hús, vagy egy füstösebb vega fogás is, grillezett sajt, falafel, keleti konyha, mind-mind boldog lesz egy korty Dosaggio Zero társaságában.”
Bálint László
DipWSET