Molise Olaszország második legkisebb régiója, úgy a területe nagyságát, mint lakosainak számát tekintve.
Sokáig Abruzzo-val együtt alkotott közigazgatási egységet. 1922-ben indítottak egy mozgalmat a régió önállóságáért. Hosszú volt az út, de 1963-ban alkotmányosan is létrejött Molise régió, huszadikként és ezáltal utolsóként Olaszországban.
Sokan vélekednek úgy, hogy Molise-ben kevés a látnivaló. Aki viszont nem sajnálja a fáradtságot és utána olvas, rájön, hogy egy békés, csodálatos régiót takar a Molise név. Rengeteg látnivalóval, templommal, katedrálisokkal, kastélyok sokaságával és ókori, kulturális múltjával. Rövidke 38 km-es tengerparti szakaszán sem kell tartani turista inváziótól.
A legizgalmasabb bor kékszőlőből készül, tintilia del molise a terület egy helyi őshonos fajtája. Éghajlatát hideg tél, néha havazással kiegészülve, forró, de szellős nyár jellemzi. A talaj agyagos és meszes, néhol homokos és kavicsos. Jelentős a nappalok és az éjszakák közötti hőingadozás.
Már a rómaiak érkezése előtt, a helyi őslakosok, mint például a samniták szőlőtermesztést folytattak, bort készítettek kihasználva a kedvező éghajlati viszonyokat és a föld termékenységét. A római korban a szőlőművelés bővült, a borok minősége javult.
A középkorban itt is a szőlőművelés és a borkészítés a szerzetesrendek és a kolostorok fennhatósága alá került. Ezek az egyházi intézmények nemcsak a hagyományokat ápolták, segítették a fejlesztéseket is. Ebben az időszakban a bor nem csak a napi étrend szerves része volt, hanem a helyi kereskedelem egyik alap termékét képezte.
Mára a tintilia lett a régió szőlőtermesztésének a szimbóluma.
Ez lett az a fajta amely tökéletesen kifejezi a regionális terroir egyediségét.
Székhelye: Campobasso
Területe: 4.438 km²
Lakosainak száma: 300.000
Szőlőültetvény területe: 5.500 ha
Vörösbor: 70%
Fehérbor: 30%
Eredetvédelem: A régióban 4 DOC és 2 IGT terület található.