Rozébumm
A rozé borok egyre népszerűbbek, 2002 óta 30%-al nőtt a rozé bor fogyasztás a világon.
De mitől is rozé a rozébor?
Röviden: kékszőlőből, de fehér boros eljárással készül a bor.
Kicsit bővebben: szüret után a kékszőlőt bogyózzák és csupán néhány óráig hagyják héjon ázni, ezután egyből préselik.
Hol készülnek Toszkánában kiváló minőségű rozé borok?
Ha röviden szeretnénk válaszolni, akkor a helyes válasz, hogy mindenhol.
Ha egy kicsit alaposabban beleássuk magunkat a témába, akkor Dél-Toszkánát mondanánk, azon belül is Montecucco és Maremma vidékét.
És a fajta? A régióban engedélyezett kékszőlők, a legjobbak viszont sangioveseből készülnek.
Mi a Chiaretto?
Olaszországban,főleg Bardolino vidékén készült világos színű rozébor, a világosabb (chiardo) színű rozéborok közé tartoznak.
És mi a Cerasuolo?
Dél-Olaszországban egy kicsit tovább áztatják héjon a mustot, cseresznye színű rozé borokat nyerve ezáltal.
Rozé Negroamaroból
Pugliában, főleg Salento vidékén érzi kiválóan magát a negroamaro. A Jón és az Adriai-tenger közelsége, a sós szellő, kiváló alapanyagot biztosít a rozé borok készítéséhez.
Élénk savak, lendületesség jellemzi, igazi gyümölcs bomba.
Mióta iszunk rozét?
A mondás szerint a rozé az ókori politikai gyűléseken jött létre; vízzel keverték a vörösbort, hogy az erejét elvegyék, és így kevéssé heves viták alakuljanak ki a politikai ellenfelek között. Európában és a nagyvilágban azóta is nagy hagyománya van a rozé bor fogyasztásnak – persze már más eljárással készül, Magyarországon 10-15 éve lett felkapott, főleg a fiatalok és a hölgyek körében népszerű.
Mikor bontsunk fel egy jó üveg rozét?
Magyarországon sokan gondolják úgy, hogy a rozékat azonnal, de legkésőbb egy éves koruk előtt el kell fogyasztani.
Nem feltétlenül igaz ez az olaszokra is, a minőségi olasz rozék még akár 2-3 éves korukban is a csúcson vannak.
Mihez?
Aperitifként, salátákhoz, lazac, tenger gyümölcsei mellé, de nyár esti beszélgetésekhez jól behűtve is kiváló. Fröccsnek pedig egy meleg nyári nap szinte kötelező kelléke – igaz, ezt inkább csak mi magyarok preferáljuk ?
Hány fokon fogyasszuk?
A könnyed rozékat 7-8 0C-on a legideálisabb fogyasztani, a közepes testűeket 8-10 0C-on, a nagy testű rozékat 10-12 0C-ra hűtsük.
+1. Kedvet kaptál?
Webshopunkban most be szerezheted a legjobb olasz rozékat! Ameddig a készlet tart!
Suhayda László