Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 25.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

10 dolog, amit tudnod kell az olasz rozé borokról

  1. Rozébumm

A rozé borok egyre népszerűbbek, 2002 óta 30%-al nőtt a rozé bor fogyasztás a világon.

  1. De mitől is rozé a rozébor?

Röviden: kékszőlőből, de fehér boros eljárással készül a bor.

Kicsit bővebben: szüret után a kékszőlőt bogyózzák és csupán néhány óráig hagyják héjon ázni, ezután egyből préselik.

  1. Hol készülnek Toszkánában kiváló minőségű rozé borok?

Ha röviden szeretnénk válaszolni, akkor a helyes válasz, hogy mindenhol.

Ha egy kicsit alaposabban beleássuk magunkat a témába, akkor Dél-Toszkánát mondanánk, azon belül is Montecucco és Maremma vidékét.

És a fajta? A régióban engedélyezett kékszőlők, a legjobbak viszont sangioveseből készülnek.

  1. Mi a Chiaretto?

Olaszországban,főleg Bardolino vidékén készült világos színű rozébor, a világosabb (chiardo) színű rozéborok közé tartoznak.

  1. És mi a Cerasuolo?

Dél-Olaszországban egy kicsit tovább áztatják héjon a mustot, cseresznye színű rozé borokat nyerve ezáltal.

  1. Rozé Negroamaroból

Pugliában, főleg Salento vidékén érzi kiválóan magát a negroamaro. A Jón és az Adriai-tenger közelsége, a sós szellő, kiváló alapanyagot biztosít a rozé borok készítéséhez.

Élénk savak, lendületesség jellemzi, igazi gyümölcs bomba.

  1. Mióta iszunk rozét?

A mondás szerint a rozé az ókori politikai gyűléseken jött létre; vízzel keverték a vörösbort, hogy az erejét elvegyék, és így kevéssé heves viták alakuljanak ki a politikai ellenfelek között. Európában és a nagyvilágban azóta is nagy hagyománya van a rozé bor fogyasztásnak – persze már más eljárással készül, Magyarországon 10-15 éve lett felkapott, főleg a fiatalok és a hölgyek körében népszerű.

  1. Mikor bontsunk fel egy jó üveg rozét?

Magyarországon sokan gondolják úgy, hogy a rozékat azonnal, de legkésőbb egy éves koruk előtt el kell fogyasztani.

Nem feltétlenül igaz ez az olaszokra is, a minőségi olasz rozék még akár 2-3 éves korukban is a csúcson vannak.

  1. Mihez?

Aperitifként, salátákhoz, lazac, tenger gyümölcsei mellé, de nyár esti beszélgetésekhez jól behűtve is kiváló. Fröccsnek pedig egy meleg nyári nap szinte kötelező kelléke – igaz, ezt inkább csak mi magyarok preferáljuk ?

  1. Hány fokon fogyasszuk?

A könnyed rozékat 7-8 0C-on a legideálisabb fogyasztani, a közepes testűeket 8-10 0C-on, a nagy testű rozékat 10-12 0C-ra hűtsük.

+1. Kedvet kaptál?

Webshopunkban most be szerezheted a legjobb olasz rozékat! Ameddig a készlet tart!

Suhayda László