Veneto

Az Alpok és a tenger közelsége egy egészen egyedi mikroklímát kölcsönöz a régióban található ültetvényeknek. Három meghatározó terület alkotja Veneto-t borászati szempontból.

Prosecco vidékén készülnek a habzó tételek.

Valpolicella vidékén a helyi alap tételek.

Soave vidékén pedig a helyi fehérborok.

Már időszámításunk előtti VII. századból származnak írásos feljegyzések arról, hogy ezen a vidéken már szőlőt műveltek. Természetesen a római korban itt is készült bor. A római birodalom bukása után hanyatlásnak indult a szőlőművelés. A velenceiek korában virágzott fel a vidék, akkor már exportáltak Veneto-ból bort, egyben Görögországból és Ciprusról szőlővesszőket hoztak be a kereskedők. A XIX. században a peronoszpóra, a lisztharmat, majd a filoxéra óriási pusztításokat végzett Veneto-ban is. 1950 után indult a borászati ágazat fellendülése, majd 1990-re alakult ki a minőségre való törekvés, ami napjainkban is folytatódik.

Székhelye: Velence

Területe: 18.391 km²

Lakosainak száma: 4.900.000

Szőlőültetvény területe: 78.200 ha

Vörösbor: 22%

Fehérbor: 78%

Eredetvédelem: a régióban 14 DOCG, 29 DOC és 9 IGT terület található.

Veneto

1–20 termék, összesen 48 db

1–20 termék, összesen 48 db