Szardínia
Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Nevének latin eredete Sardinia. Lakói a szárdok, akik egy helyi ősi nyelvet beszélnek. Tengerparti szakaszának szépsége egyedülálló, kevés ilyen gyönyörű tengerpart van a világon. A szigetet a nyaralók, turisták joggal tartják a halételek, tenger gyümölcsei „paradicsomának”. Egy igazi turista paradicsom, itt még fellelhető a háborítatlan természet. Csodás borok készülnek Szardínia szigetén. A kékszőlők közül a cannonau és a carignano, valamint a cagnulari, a fehérek közül a vermentino, a moscato, a nasco és a vernaccia a legismertebbek.
Éghajlata mediterrán, a telek enyhék, a nyarak általában forrók, viszont nyáron is folyamatos szélmozgás jellemző. Ezek az éghajlati tényezők ideálisak a szőlőtermesztés szempontjából. A nappali és éjszakai hőingadozások gazdagítják a szőlő aromáit. Szardínia talajszerkezete nagyon változatos, a parti szakasz homokos, a belső területek mészköves és agyagos szerkezettel rendelkeznek.
Legfontosabb borvidékei:
– Vermentino di Gallura: Szardínia egyetlen DOCG besorolású borvidéke, nevéből adódóan is a borok 80%-ban vermentinóból készülnek.
– Cannonau di Sardegna: Szardínia kékszőlője, alacsony savtartalom, magas alkohol és robusztus szerkezet jellemzi.
– Vernaccia di Oristano: Szardínia egyik legjellegzetesebb és legősibb bora
Szőlőtermesztésének rövid története:
Régészeti kutatások bizonyítják, hogy a szőlő már 5000 éve jelen van a szigeten. Minden valószínűség szerint a föníciaiak vitték be. A filoxérát, azok a szőlőültetvények élték túl, amelyek homokos talajon voltak. Az 1950-es években számtalan helyi szövetkezet kezdte el tevékenységét. Mára Szardínia szigetén is előtérbe került a minőségre törekvés a mennyiséggel szemben.
Székhelye: Cagliari
Területe: 24.090 km
Lakosainak száma: 1.600.000
Szőlőültetvény nagysága: 26.000 ha
Vörösbor: 55%
Fehérbor: 45%
Eredetvédelem: A régióban 1 DOCG, 17 DOC és 15 IGT terület található.
Showing all 4 results
Showing all 4 results