Peteglia – Vin Santo 2015
19.900 Ft
A Vin Santo Toszkána ikonikus desszertbora. Talán Olaszország leghíresebb természetes édes bora. Firenze és Siena leghíresebb kávézóiban gyakori látvány, hogy elegáns hölgyek és urak aranysárga borukat (Vin Santo) fogyasztják, cantuccini (híres toszkán száraz sütemény) kíséretében. A Peteglia pincészetnél a Vin Santo vermentino, malvasia és trebbiano szőlőből készül, egyenlő arányban. A szőlőt 3-4 hónapig szárítják feldolgozás előtt, kimondottan erre a célra szolgáló állványokon. Innen kapta a Peteglia Vin Santo-ja a nevét, Toszkánában ugyanis ezeket az állványokat “Le Stoie”-nak hívják. Feldolgozás után 6 évig érlelik a Vin Santo-t 100-200 l-es kis méretű tölgyfa hordóban (ezeket a hordókat Toszkánában caratelli-nek hívják), majd további 3 évet palackban forgalomba hozatal előtt. Színe aranysárga, illatában elképesztően sokrétű illat sokasága árad ki poharunkból úgy, mint szárított füge, kandírozott narancs, szegfűszeg, szárított réti virágok, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, karamell, mézes lecsengés. Kóstolva elképesztő egyensúlyt mutat, hihetetlen ízgazdasággal megtámogatva.
Borvidék | Toszkána |
---|---|
Borászat | Peteglia |
Évjárat | 2015 |
Szín | fehér |
Típus | fehérbor |
Borstílus | testes |
Jelleg | édes |
Kiszerelés | 0.375 |
Szőlőfajta | Vermentino, malvasia és trebbiano szőlőből készül, egyenlő arányban. |
Ideális fogyasztási hőméséklet | 12-14 |
Alkoholtartalom (%) | 13 |
Ajánlott étel | Szárított sütemények (pl.: cantuccini), nagyon hosszan érlelt sajtok, de főleg meditáció illik hozzá! |
30 készleten