Montalcino a világhírű Brunello di Montalcino borvidék központja. Montalcino a történelmi város szőlős kertekkel, olajfa ligetekkel borított dombon, 564 méterrel a tengerszínt felett emelkedik a zöldellő Val d’Orcia fölé.
Csak a montalcinoi borvidék határán belül telepített Sangiovese Grosso (a Sangiovese helyi klónja) szőlőfajtából készülhet a Rosso di Montalcino, a Brunello di Montalcino és a Brunello di Montalcino Riserva.
A Brunello di Montalcino Olaszország legnagyobb presztízsű és legjobb minőségű, valamint a világ leghosszabban érlelhető vörösbora. Nem egyszer gyűjtöttek már be 100 pontot jeles borszakíróktól, kóstoló grémiumoktól, sőt több ízben is Brunello di Montalcinot választották a világ legjobb borának az adott évjáratban.
A helyi bortörvény nagyon szigorú. A Brunello di Montalcino szigorúan 100% Sangiovese szőlőfajtából készül, a megengedett maximális hozam 80 mázsa/hektár.
A Brunello di Montalcino négyévi érlelés (szigorúan meg van határozva a forgalomba hozatal dátuma is: a szüretet követő ötödik naptári év január 1 után) után kerülhet kereskedelmi forgalomba, amiből kötelező a két éves fahordós érlelés, ami viszont nem lehet több négy évnél.
A lepalackozott Brunello di Montalcino további 4-6 hónapot tölt a pincénél forgalomba hozatal előtt.