Calabria a „csizma orra”, nagyon délen fekszik, Szicíliával egy szintben. Területének kevesebb mint 10%-a síkság, ez által a szőlőültetvények többsége (50%) dombos vidéken, 40%-a hegyvidéken található.
Calabria az őshonos fajták gazdag régiója. A régióban főleg (72%) kékszőlőt művelnek.
Fő borvidékei: Cosentino, Lametino, Cirotano és Locride.
Cosentino Calabria északi részén található, Basilicata határán, az ültetvények 500-700 méter magasan találhatóak. Crotone tartományban található a Ciro DOC terület, a régió leghíresebb borvidéke.
Calabria régióban már időszámításunk előtt, az akkori őslakók a bruttiak is műveltek szőlőt. A görög gyarmatosítók meglepődtek, hogy milyen fejlett szőlőművelési kultúrát találtak ezen a vidéken, el is nevezték Calabriat Enotriának (Bor földje).
A görög uralom idején érdekes helyzet alakult ki ezen a tájon, a part mentén ugyanis a görög eredetű rendszerben művelték a szőlőt a belterületen pedig „Olasz eredetű” módon.
A XIX. században a filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva) itt teljes pusztítást végzett, odaveszett minden. Az utóbbi évtizedekben lendült fel Calabria-ban is a minőségi borok készítése.
Székhelye: Catanzaro
Területe: 15.222 km²
Lakosainak száma: 2.000.000
Szőlőültetvény területe: 11.000 ha
Vörösbor: 72%
Fehérbor: 28%
Eredetvédelem: A régióban 9 DOC és 10 IGT terület található.