Abruzzo régióban a szőlőültetvények 96%-a dombvidéken található. Enyhe fölényt mutat a vörösborok aránya (58%). A legelterjedtebb szőlőfajta a montepulciano. Abruzzo-n belül a legismertebb borvidékek: Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG, Controguerra DOC, Terre Tollesi DOCG.
Abruzzo szőlőtermesztése a római birodalom idejében lendült fel. Mindig is a montepulciano és a trebbiano voltak a helyi fő fajták. A középkorban itt is a háttérbe szorult a szőlőművelés, az egyház tartotta életben. A filoxéra (egy Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva) itt, s mindent elpusztított. A XIX. században jött az egész Olaszországot jellemző tömegtermelés. Mára viszont a régióban még soha nem látott módon virágzásnak indult a minőségi borok készítése.
Székhelye: L’Aquila
Területe: 10.794 km²
Lakosainak száma: 1.300.000
Szőlőültetvény területe: 32.000 ha
Vörösbor: 58%
Fehérbor: 42%
Eredetvédelem: A régióban 2 DOCG, 7 DOC és 8 IGT terület található.