Toszkána Közép-Itália legfontosabb régiója.
Régió, ahol az olasz nyelv és irodalom bölcsője található, ahol az olasz művészet felvirágzott és a hely, amely az ország kultúrájának szülőföldje. Nem utolsó sorban ez az a régió, amely szőlő és bortermelés szempontjából Olaszországnak megszerezte a világhírnevet. Elsősorban vörösbort ad, ahol a borok ötvözik a mediterrán stílust az óvilági tradíciókkal.
Már Toszkána őslakói az etruszkok is műveltek itt szőlőt és készítettek bort. Ezen a kicsit kisebb vidéken, mint egynegyed Magyarország, kicsivel több bor készül, mint egész Magyarországon. 11 DOCG (Denominazione di Origine Controlata e Garantita = Oltalom alatt álló, eredet megjelöléssel ellátott) terület található, a fő szőlőfajta a sangiovese. Sangiovese-t Olaszországban Emilia-Romagna régiótól Pugliáig mindenhol művelnek, igazi arcát, valódi értékeit Toszkánában mutatja meg, itt lelt „igazi hazára”. A talaj üledékes, mészköves és homokköves. A klíma, a talaj, az éghajlati hatások, a tenger közelsége itt az egyik legideálisabb a világon a szőlőtermesztésre.
A legismertebb borvidékek Toszánában: Montalcino (Brunello di Montalcino), Montepulciano (Vino Nobile di Montepulciano), Chianti, Bolgheri, San Gimignano, Maremma. Egy Egyesült Államokbeli felmérés szerint a világon a borfogyasztók körében, a borhoz köthető legismertebb kifejezés a ”chianti” szó.
A Brunello di Montalcino, a Brunello di Montalcino Riserva és a Rosso di Montalcino borok készítését a helyi bortörvény nagyon szigorúan szabályozza. A fenti borok csak a montalcino-i borvidék határán belül telepített Sangiovese Grosso szőlőből készülhetnek, melynek aránya kötelezően 100%. A Brunello di Montalcino esetében 80 mázsa a megengedett maximális hozam. Kötelező a fahordós érlelés, melynek időtartama nem lehet kevesebb 2 évnél és nem lehet több 4 évnél. Kötelező továbbá, a 4 hónapos palackos érlelés is forgalomba hozatal előtt. Nagyon fontos, hogy minden folyamatnak, a feldolgozásnak, a fahordós, sőt a palackos érlelésnek is a borvidék határán belül kell történnie. A Brunello di Montalcino-t szigorúan csak a szüretet követő 5. naptári év január 1-je után lehet kereskedelmi forgalomba hozni.
A Brunello di Montalcino Riserva csak a legjobb évjáratokban készül, a birtok legjobb dűlőiből származó Sangiovese Grosso-ból. A Riservákra két tétel kivételével ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az évjáratos Brunello-ra, a két különbség a palackos érlelés 6 hónap, a forgalomba hozatal időpontja a szüretet követő 6. naptári év január 1-je. A Rosso di Montalcino (DOC) esetében 90 mázsa/ha a megengedett hozam. A Rosso di Montalcino is 100% Sangiovese Grosso szőlőből kell, hogy készüljön. Kereskedelmi forgalomba a szüretet követő naptári év szeptember 1-je után kerülhetnek a Rosso di Montalcino-k. A Montalcino-i borvidéken az évjáratok klasszifikációja 1945 óta „csillag” rendszerben működik. Értelemszerűen az 1 csillag a leggyengébb, az 5 csillag a legjobb. Az elmúlt évszázad legemlékezetesebb évjáratai: 1955, 1964, 1975, 1985, 1990, 1995, 1997. Ezek közül 1997-et tartotta a szakma az évszázad évjáratának. A 2000 utáni évek legnagyobb évjáratai: 2004, 2006, 2010, 2015, 2016 és 2019.
Jelenleg 203 termelő rendelkezik engedéllyel a montalcino-i borvidéken Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva és Rosso di Montalcino borok termelésére és palackozására.
Székhelye: Firenze
Területe: 22.987 km²
Lakosainak száma: 3.700.000
Szőlőültetvény területe: 58.000 ha
Vörösbor: 85%
Fehérbor: 15%
Eredetvédelem: A régióban 11 DOCG, 41 DOC és 6 IGT terület található.