Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 18.990 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Ügyfélfiókom

Kérdése van?

Telefon: +36 30 325 4800​​​

Közösségi média

Blogolva borozunk: III. rész

PIEMONT – A ködbe burkolózott hegy lába.

Valamikor a 2000-es ével közepén kóstoltam először Piemont-i bort. Nagy tekintélyű mentorom, dr. Rohály Gábor szavai jutnak eszembe, mi szerint ha hirtelen meglátogat az ellenséged, bontsál neki egy Barolo-t. Ha pedig a barátod jön hozzád, bontsál neki egy Barolo-t … egy héttel korábban. De biztosíthatom kedves olvasómat, hogy a Barolo-nál könnyedebb borok is készülnek itt, lássuk szépen sorjában, hol is járunk.

Földrajzilag Olaszország legnyugatibb régiója, területét tekintve (25.400 km2) a második legnagyobb, körülbelül 4 300 000-n lakják. Népes lakossága elég jó sorsú konyhát tudhat magáénak, Itália egyik legkifinomultabb, legváltozatosabb konyhája is itt található. A marhahús az egyik legnépszerűbb, de fogyasztanak borjút, bárányt, kecskét, valamint szárnyasokat is, kacsát, libát sőt galambot is. A vadhúsok is nagyon kedveltek, szarvas, őz, nyúl, fácán és fogoly szerepel a kínálatban. Piemont a földimogyoró központja, a világ egyik legkiválóbb földimogyorója terem itt. Piemont fehér aranya a szarvasgomba. Az ínyenc Rossini szerint a szarvasgomba, a gombák Mozartja.

Ezek után nem meglepő, hogy egészen kiváló borok is készülnek a régióban.

A „hegy lába” („AI PIEDI DI MONTI” jelentése a „hegy lába”) Piemont régió nevének jelentése. Valóban az Alpok által körbe ölelt terület a „hegy lábánál” terül el.

Bár az itt készülő fehérborok közül sok egészen különleges (Gavi, Timorasso, Favorita, Nascetta, Erbaluce, Roero Arneis), a régió hírnevét mégis elsősorban vörösborai alapozzák meg.

Alba városától délre található a régió két leghíresebb borvidéke, Barolo és Barbaresco. Mindkét bor Nebbiolo szőlőfajtából készül (A “Nubioloról” már 1305-ből részletes leírás áll rendelkezésre).

A Nebbiolo szőlő neve a Nebbia, köd szóból ered, ami a szőlőszemek bársonyos, viaszos bevonatára utal, illetve arra a tényre, hogy az érés szeptemberi időszakában sűrű köd száll reggelre a termőterületre, megfelelő nedvességet biztosítva a fürtöknek. A Nebbioloból készült borok fiatalon rusztikusak, érleléssel érik el a teljes íz és illat világot. Az a ködös jegy sokszor felsejlik bennem kóstolás közben is.

A Barolokat gránát vörös szín, narancsos jegyek, néha gyógynövényes illat, gazdag érett gyümölcsös és tercier jellegű ízvilág jellemzi. 100% Nebbiolo szőlőfajtából készül, kötelező a kétéves fahordós és az egy éves palackos érlelés. És a hosszú érlelés ellenére, meghálálja a további palackos érlelést, de főleg a dekantálást, szellőztetést.

1960-ban kapott DOC besorolást, 1980-ban DOCG besorolást.

A Barolo borvidéket (összesen 1200 ha) a névadó Barolo falu, valamint La Mora, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba, Novello és Grinzane Cavour alkotják.

A Barbaresco is 100% Nebbiolo szőlőfajtából készül. Egy év fahordós és további egy év palackos érlelés kötelező. DOCG besorolású ez a vidék is, körülbelül 700 hektáron terül el. A talaj laza és homokos, cinkben és rézben gazdag. A Barbaresco vidékén készült borok kiváló alkohol, sav, tannin egyensúlyt mutatnak. 5-10 éves érési potenciál várható ezeknél a boroknál. Könnyedebbek, gyorsabban fogyasztásra érnek, mint a Barolo-k.

Piemont északi területén található a Gattinara és a Ghemme borvidék. Nebbioloból készülnek itt is a borok, vulkanikus talajon, minerális, elegáns tételek kerülnek a palackba erről a vidékről.

A kékszőlő fajták közül nem szabad kifelejteni Barbera-t sem. Jelentősége azért nagy, mert hatalmas gyümölcsösség, nagy test és elegancia mellett viszonylag hamar fogyasztásra érett borokat ad. Csekély a tannin tartalma, miközben színe mély, sav szintje magas, fiatal korában fűszeres, friss, üdítő, illatában és ízében a piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet.

A régió keleti részében található a Gavi D.O.C.G. borvidék, Piemonte legismertebb fehérbor vidéke. A Gavi borok Cortese szőlőfajtából készülnek. Tekintettel arra, hogy viszonylag hűvös a termőterület, a Gavi mindig jó savstruktúrával jelentkezik, e mellett testben sem vall szégyent.

Két figyelemre méltó fehérbor készül még Piemontban, a Langhe Favorita (favorita magyar jelentése kedvenc), melyet a Vermentino és a Pigato távoli rokonának tudnak,  és a Roero Arneis. A Favorita könnyed fehérbor, (lehet, hogy éppen ezért Kedvenc), körtés illat és ízjegyekkel, parányi kesernyés villanással, főleg az utóízében. Sajnos a Faviorita telepítések aránya az utóbbi időben csökkent a Roero Arneis és a Chardonnay javára.

A Roero Arneis annak ellenére nyert teret, hogy elég nehéz termeszteni, hajlamos a lisztharmatra, és szeptemberi szüret esetén könnyen elveszíti a savstruktúráját. Bora éppen ezért néha lágyak, körtés jellegben gazdagok.

Bálint László
DipWSET
www.laszlobalint.com

Ingyenes szállítás

18 990 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa