Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu
Peteglia Vermentino Blog - Vinissimo bor webshop

Olasz fehérek sorozat 8. rész – Kárpáti Péter tollából

A 70 hektárnyi Peteglia birtokot az 1980-as években alapították a jelenlegi tulajdonos testvérpár – Marco és Emanuele – szülei. Nem csak szőlővel, hanem olíva ültetvénnyel, gabonával és a Chianina Igp fajtájú szarvasmarhákat tenyésztésével is foglalkoznak. A Val d’Orcia dombjain, a Montecucco DOCG szívében lévő, Toszkána déli részén, 8 hektárnyi szőlőbirtok legrégebbi ültetvényei körülbelül 30 évesek. Az átlagosan 300-330 m magasságban lévő talaj főleg agyagban és mészkőben gazdag homokkő. Fő fajták a Sangiovese, Vermentino és Cabernet Sauvignon. Az organikus művelésű szőlőn túl, a pincében is természetességre törekednek, natív – azaz természetesen a környezetben előforduló – élesztőt használnak.

Podere Peteglia (Toszkána, Montecucco): Vermentino 2022

Egyetlen fehér boruk ez a 100% Vermentino, amelyet az oxidáció és a savak elvesztésének elkerülés érdekében rozsdamentes acél tartályban, 12-15 fokon erjesztenek. A fajta elég elterjedt, Franciországban közel 3500 (ebből Provance-ban több mint 1100, Korzikán kb. 900 hektáron), míg Olaszországban 3000 hektáron terem. Kelet-francia területeken Rolle, Liguriában Pigató, Piemontban pedig Favorita néven ismert. Legrégibb feljegyzései a 13.-14. századból Korzikáról származnak. Borát finom aromájúnak írják a gyümölcsös – fűszeres jegyektől egészen a minerálisig, amely – főleg korábban szüretelve – határozott savtartalommal rendelkezik.

A bor színe enyhén zöldes reflexekkel bír. Illata üde, citrusos és zöldalmás, valamint kifejezetten sós-meszes jegyekkel. Kóstolva elegáns, nagyon jó savszerkezettel és hosszúsággal. Lecsengése határozottan sós, ásványos! Már most is kiváló kísérője lehet szárnyas és hal ételeknek, de érlelési potenciált is felmutat.

 

Kárpáti Péter

Vinissimo Klubtag