Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Ügyfélfiókom

Kérdése van?

Telefon: +36 30 325 4800​​​

Közösségi média

Olasz fehérek sorozat 5. rész – Kárpáti Péter tollából

„Friuli-Venezia Giulia egy hatalmas észak-keleti olasz borrégió, amelyet Ausztria és Szlovénia határolnak. Összefoglaló néven egyszerűen csak Friuli néven említjük, holott 4 önálló DOCG, 12 DOC és 3 IGP termőhelyet foglal magában.

A 60 hektáros Di Leonardo birtok Friuli szívében, Ontagnano faluban, az ún. Grave del Friuli DOC-ben található. A közel 1800 hektáros termőterület az Alpok és az Adriai-tenger között található, nyugaton Venetoig terjed, míg keleten a Colli Orientali del Friuli DOC határolja. A borkészítés errefelé minimum a római időkig nyúlik vissza.

A Grave elnevezés nem véletlenül hasonlít a bordeaux-i Graves névadójához, ugyanis nevét a területre jellemző kavicsos, köves, mészkőben gazdag hordalékos talajról kapta. Ez a szőlőtőkék alatt húzódó kőzetréteg nappal visszaveri a hőt és a fényt, éjszaka pedig szinte radiátorként működik, így fenntartva az állandó és egyenletes mikroklímát. Ezen a tájékon heves esőzésekkel is számolni kell, amelyet ez a kavicsos talaj kiválóan képes elvezetni. A régió szőlőfajtáinak a döntő többsége fehér, főleg a helyi Friulano, valamint Chardonnay, Sauvignon Blanc és Pinot Grigio. Vörösek közül a helyi vörös gyöngyszem, a Refosco dal Peduncolo Rosso, de a meleg dűlőkön akad Cabernet Sauvignon és Merlot is.

A Leonardo család szőlőműveléssel kapcsolatos múltja az 1800-as évekig datálható. A területek 90%-a 5 családi tulajdonú ültetvényen terül el: Vigne Dai Vieris, Vigne Da San Martin, Vigne Da Lis Maris, Vigna Nuova And Tiare D’albe.

 

Di Lenardo Vineyards (Friuli-Venezia Giulia / Friuli Grave): TOH! (Friulano) 2022

A Friulano fajta az 1930-as évektől kezdve „Tocai Friulano” néven lett ismert, és emögött sokáig tartotta magát a sztori, hogy a szőlők – az akkor még nemzetközileg is jól csengő nevű – Tokajból származnak. Ennek természetesen semmi alapja sincs és a fajta nem is mutat rokonságot egyetlen tokaji szőlővel sem. Magyarország a névhasználat ügyében az Európai Bírósághoz fordult, aki 1995-ben megtiltotta a „tokaji” szó használatát. Nem csak Olaszországban, hanem Elszászban is, ahol a szürkebarátot Tokay Pinot Gris néven hozták forgalomba. A döntés azonban 2008-ig adott időt az átállásra.

Közben genetikai vizsgálatok tisztázták a fajta eredetét is. A Friulano megegyezik az ősi dél-nyugat francia Gironde régiójából származó Sauvignonasse-vel. Más francia apellációkban Sauvignon Vert néven is elterjedt. A fajtának nincs genetikai kapcsolata a Sauvignon Blanc-val (vagy annak Sauvignon Gris mutációjával), bár korábban gyakran összetévesztették mind a szőlőben, mind a borászatokban. A Sauvignon Blanc-ból készült borok azonban általában aromásabbak, több egresre és feketeribizlire utaló karakterrel. A fajtatiszta Friulano borok élénkek és gyümölcsösek, citrusos, virágos és mandulás jegyekkel, termőhelytől függően remek ásványossággal.

Massimo di Leonardo, a birtok jelenlegi tulajdonosa – úgy véli, hogy ez a fajta fejezi ki leginkább a termőterület adottságait. A tétel illata nagyon komplex és gazdag, zöld fűszeres, keserű mandulás és birses karakterrel. Kóstolva szintén szinte buja gyümölcsössége, egyensúlyban lévő savszerkezete vezeti az élményt, amelyet pici maradék cukorérzet tesz még szerethetőbbé. Lecsengésében megjelenik a talaj adta ásványosság. Ezt a bort nagyon jó meginni is, nem csak kóstolni.

 

Di Lenardo Vineyards (Friuli-Venezia Giulia / Friuli Grave): Pinot Grigio 2022

Ez a tétel a borászt 250 ezer palackos alapbora, amely az egyik legkelendőbb. A szüretet követően a bogyókat zúzás nélkül, kíméletesen préselik, majd hűtött acéltartályban erjed. Egészen a palackozásig finom seprőn marad. Illata komplex és behízelgő, benne akácméz, pemetefű cukorka, gyógynövények és érett gyümölcsök (pl. körte, barack és életkorától függően banános jegyek) fedezhetőek fel. Szájban is gyümölcsök vezetik (körte, birs), mézes jegyekkel, hosszú jó savval, amelyet pici maradékcukor kerekít ugyan, de közelről sem lusta. Egyszerűen jó inni!”

 

Kárpáti Péter

Vinissimo Klubtag

 

Ingyenes szállítás

20 000 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa