Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 18.990 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Olasz fehérek sorozat 4. rész – Kárpáti Péter tollából

„A Teanum pincészet Puglia északi részén, San Paolo Civitateban  található. Jelenleg 150 hektáron gazdálkodnak, évi 1,5 millió palackos termeléssel. Komoly energiát fektetnek a helyi fajtákba, különösen sokat tettek a terület fő őshonos szőlőjének, a Nero di Troia elismertségének növeléséért.

 

Cantine Teanum (Puglia IGT) „Favugne” Falanghina Bianco 2022

Ez a fehér bor 100% Falanghina szőlőből készült, amely a dél-olasz Campania ősi és izgalmas fajtája. Már az 1660-as évekből maradtak fenn róla szóló feljegyzések, amely szerint ősi, a görög-római időkre visszanyúló fajta. Évszázadokig tartotta magát az elmélet, hogy görög eredetű. Ennek azonban semmilyen genetikai evidenciája nincs. Korábban két alfaját különböztették meg. A szélesebb körben elterjedt Falanghina Flegrea-t és a Benevento megyében ismert ritkább Falanghina Beneventana-t. Hála a DNS vizsgálatoknak ma már tudjuk, hogy két különböző fajtával van dolgunk. A Flegrea genetikai hasonlóságot mutat a Suppezza nevű fehér fajtával, míg a Beneventana szoros kapcsolatban áll a Biancolella szőlővel.

Termesztése a filoxéra vész után csak az 1970-es években kezdődött újra, elsősorban a Nápolytól északra elterülő Falerno del Massico apellációban. Sikerein felbuzdulva ma már kb. 1700 hektáron terem, ez elsősorban a gyakoribb Falanghina Flegrea (amit csak egyszerűen Falanghina-nak hívnak). Kedvelt fajta a Vezúv híres borában, a Lacryma Christi del Vesuvio-ban, valamint a Sorrento-félsziget, az Amalfi – partvidék és Capri borvidékein.

Bora termőhelytől függően jó savakat képes felmutatni, ásványos karakterrel. Aromatikájában az enyhe fenyő illattól kezdve, a citrusvirágon át, a narancsig terjedő illatjegyeket ismerhetünk fel. Kóstolva klasszikus ízjegye az alma- és körte, édes fűszerességgel.

Ennek a tételnek az illata lehengerlően komplex: zöldfűszerek, bazsalikom, citrus és lime. Remek savkészletre épülő, vibráló egyensúly. Végtelen hosszú és izgalmas bor, amelyet önmagában is érdemes fogyasztani!”

 

Kárpáti Péter

Vinissimo Klubtag

 

Ingyenes szállítás

18 990 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa