Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Olasz fehérek sorozat 4. rész – Kárpáti Péter tollából

„A Teanum pincészet Puglia északi részén, San Paolo Civitateban  található. Jelenleg 150 hektáron gazdálkodnak, évi 1,5 millió palackos termeléssel. Komoly energiát fektetnek a helyi fajtákba, különösen sokat tettek a terület fő őshonos szőlőjének, a Nero di Troia elismertségének növeléséért.

 

Cantine Teanum (Puglia IGT) „Favugne” Falanghina Bianco 2022

Ez a fehér bor 100% Falanghina szőlőből készült, amely a dél-olasz Campania ősi és izgalmas fajtája. Már az 1660-as évekből maradtak fenn róla szóló feljegyzések, amely szerint ősi, a görög-római időkre visszanyúló fajta. Évszázadokig tartotta magát az elmélet, hogy görög eredetű. Ennek azonban semmilyen genetikai evidenciája nincs. Korábban két alfaját különböztették meg. A szélesebb körben elterjedt Falanghina Flegrea-t és a Benevento megyében ismert ritkább Falanghina Beneventana-t. Hála a DNS vizsgálatoknak ma már tudjuk, hogy két különböző fajtával van dolgunk. A Flegrea genetikai hasonlóságot mutat a Suppezza nevű fehér fajtával, míg a Beneventana szoros kapcsolatban áll a Biancolella szőlővel.

Termesztése a filoxéra vész után csak az 1970-es években kezdődött újra, elsősorban a Nápolytól északra elterülő Falerno del Massico apellációban. Sikerein felbuzdulva ma már kb. 1700 hektáron terem, ez elsősorban a gyakoribb Falanghina Flegrea (amit csak egyszerűen Falanghina-nak hívnak). Kedvelt fajta a Vezúv híres borában, a Lacryma Christi del Vesuvio-ban, valamint a Sorrento-félsziget, az Amalfi – partvidék és Capri borvidékein.

Bora termőhelytől függően jó savakat képes felmutatni, ásványos karakterrel. Aromatikájában az enyhe fenyő illattól kezdve, a citrusvirágon át, a narancsig terjedő illatjegyeket ismerhetünk fel. Kóstolva klasszikus ízjegye az alma- és körte, édes fűszerességgel.

Ennek a tételnek az illata lehengerlően komplex: zöldfűszerek, bazsalikom, citrus és lime. Remek savkészletre épülő, vibráló egyensúly. Végtelen hosszú és izgalmas bor, amelyet önmagában is érdemes fogyasztani!”

 

Kárpáti Péter

Vinissimo Klubtag