Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 18.990 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

NICOSIA pincészet – Szicíliai kóstoló első állomás

Szicília mindig csodálatos, misztikus, magával ragadó, a borok pedig izgalmasak és egészen kiválóak. Tavaly egy szakmai körúton végiglátogattunk számtalan pincészetet. Ez alapján és az itthon újra kóstolt minták alapján került be a kínálatunkba a Nicosia, a Santa Maria la Nave és a Fazio pincészet borai. Rövid időn belül akkora sikere lett vásárlóink körében a szicíliai borainknak, hogy újabb utazásra szántuk el magunkat, immár csak a partnerekre koncentrálva, hosszabb időt szánva egy-egy pincészetre. Most az Etna-t választottuk, ezáltal a Nicosia-t és a Santa Maria la Nave pincészetet terveztük meglátogatni. A Fazio pincészet (Erice DOC vidéke) egy következő utazás tárgya lesz.
Budapesten felszálltunk a repülőre és irány Catania, két óra múlva már a Szicíliában bérelt járművünkkel száguldottunk az autópályán a szállásunk felé. Taormina mellett, Letojanni-ban foglaltunk egy kisebb apartmant. Éjszaka kalandos úton sikerült a szállásunkat megtalálni, már a GPS is feladta.

Következő reggel egy cappuccino és némi péksütemény után már korán útnak indultunk, 10 órára vártak minket a Nicosia pincészetnél. Már a megérkezés „mellbevágó” volt. Ilyen rendezett kertet és környezetet ritkán látni egy pincészetnél. A Nicosia mellett saját borbolt várja a magánvásárlókat, valamint melegkonyhás étterem a vendégeket. A parkolóból egy kis múzeumon át vezet az út az irodákhoz. A tulajdonos fia, Graziano Nicosia és Gianvito Pipitone, a pincészet export menedzsere várt minket. Miközben úton voltunk az ültetvényeket meglátogatni, Graziano felelevenítette a család történetét.

1898-ban kezdődött minden, mikor Francesco Nicosia borboltot nyitott Trecastagni-ban. A második világháború után a környező városok éttermeibe, trattoria-ba, osteria-ba hordóban szállították a bort. Vitték a tele hordókat, a „betétdíjas” kiürült hordók pedig visszakerültek a pincészethez. Carmello Nicosia a mai tulajdonos, az alapító unokája volt az igazi nagy újító, kiterjesztette az ültetvényt, bővítette a feldolgozót és az érlelő pincét, felvirágoztatta a pincészetet. Az ültetvényekre érve holdbéli tájon találtuk magunkat, lávakövek rengetege, mégis virágzó, csodás növényzettel. Megállapítottuk, hogy itt szőlőt művelni embert próbáló feladat, a végeredmény viszont maga a csoda, elképesztően különleges, minerális borok. Visszatérve a cégközpontba Graziano és Gianvito végigvezetett minket és mindent megmutattak. A rend és a tisztaság a feldolgozóban és az érlelő pincében is „vezető motívum”. Az érlelő pince egyik sarkában egy múzeumot alakítottak ki a régi évjáratú borokból.

Miután megnéztünk mindent, egy késői ebédre invitáltak minket, ahol szinte a teljes szortimentet végigkóstoltuk. Kezdtünk egy palackos erjesztésű pezsgővel (Sosta Tre Santi Etna DOC Bianco Brut), amihez a séf „carciofo vieoletto al tegamino”-t (serpenyős articsóka) ajánlott. Majd jöttek sorra a fehérborok, Grillo, Insolia, Catarratto, majd Vulcá Bianco az Etna-ról, catarratto és caricante szőlőfajtákból. Ezekhez első fogásnak „timballo di spaghetti alla norma” (rakott spagetti norma módra) járt. Majd jöttek a vörösek: Nero D’Avola, Nerello Mascalese, Frappato, Vulcá Rosso (nerello mascalese és nerello capuccio cuvé).
Megkóstoltuk Szicília egyetlen DOC besorolású borát is, a Cerasolo di Vittoria-t is. Ezekhez „Tagliata di Scottona”-t (szeletelt marha) szervíroztak. Desszertnek „Cannolo Scomposto” (rikottás szicíliai specialitás) érkezett, ami egy szicíliai desszert specialitás. A párom természetesen ezen a ponton „desszert és a kilók” felemlegetésével bombázott, röviden „akinek nem inge, ne vegye magára” megjegyzéssel próbáltam hárítani. A végére az elmaradhatatlan espresso kíséretében próbáltuk vendéglátóinkat az elköszönésre felkészíteni.

Szinte az egész napot a Nicosia pincészetnél töltöttük. Csodálatos élmény volt. Grazie mille.

Suhayda László

 

Ingyenes szállítás

18 990 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa