Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Mit kell tudni az olasz fehérborokról?

  1. Valóban a legkiválóbb olasz fehérborok északon készülnek?

Sok szakértő valóban ezt vallja. Friuli talán erre a legjobb példa. Az Alpok és az Adria között található ültetvényeken a szőlő profitál a hegyek és a tenger felől egyaránt fújó szelekből, valamint a nappalok és az éjszakák közötti jelentős hőmérséklet különbségekből.

A vulkanikus, hordalékos, köves talaj is tökéletes „táptalajt” biztosít ezeknek a kiváló fehérszőlőknek.

A legismertebb fehér őshonos fajták: pinot grigio, friulano, ribolla gialla.

Természetesen ezen a vidéken is megtalálhatók a nemzetközi fajták.

A legjobb eredményeket chardonnay és sauvignon fajtákkal érték el a helyi termelők.

  1. Piemont valóban csak a vörösborokról szól?

Piemont hírnevét valóban a nebbiolo szőlőből készülő két „nagyágyú” (barolo és barbaresco) alapozta meg. Aki egy kicsit is alaposabban tanulmányozta a régió borait, tudja, hogy döbbenetesen jó fehérborok is készülnek Piemontban.

Ezekből is, kettő emelkedik ki, a gavi (cortese szőlőből) és a favorita.

A Gavi borvidék Alessandria tartomány déli részén található, 59 falu tartozik a borvidékhez.

A Gavi borokat (A Gavi di Gavi vívta ki a legnagyobb hírnevet, a név utal Gavi városkára, ahonnan a név származik) könnyű, friss, kandírozott gyümölcsös aroma jellemzi, kitűnően társíthatók halételekhez, tengergyümölcseihez.

A régió egyik legkülönlegesebb fehérbora a favorita.

A favorita a vermentino helyi klónja. Régen a szőlőmunkások ezen a vidéken a nyári melegben, egy üde, friss, nagyon jó savú fehérbort fogyasztottak az ebédhez, ez volt a kedvencük (Favorita, olaszul kedvenc), innen kapta a fajta a nevét.

Az utóbbi évtizedekben néhány termelő egészen kiváló borokat készít favorita szőlőből.

Aki még egy különlegességet szeretne a régióból megkóstolni, annak feltétlenül a Roero Arneist ajánljuk.

  1. Lehet verdicchio szőlőfajtából nagy bort készíteni?

Valóban Olaszországban utazva, az összes nagy élelmiszer áruház polcán találhatunk Verdicchio di Castelli di Jesi borokat, minden árfekvésben.

Viszont Marche régióban, kicsit távolabb a tengertől, Umbria határán található Matelica városka, ahol a fehérszőlő ültetvények 400 méter tengerszínt magasságon találhatók, vulkanikus talajon.

Aki eddig csak „asztali bor szintű” verdicchiokat kóstolt, meg fog döbbeni, hogy Matelica vidékén milyen különlegesen jó minőségű, minerális, komplex, koncentrált borokat készítenek, fogyasztóbarát árakon. (Provima – Verdicchio di Matelica 2018, Provima – Verdicchio di Matelica Biologico EGOS 2018)

  1. Toszkána és a fehérborok

Toszkána, ahol a vörösborok (Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Bolgheri, Chianti Classico, Montecucco) hozták meg a világhírnevet a régiónak, lehet létjogosultsága a fehérboroknak?

A válasz egyértelmű IGEN.

San  Gimignanoban (a 13 torony városában) készül egy minerális fehérbor, DOCG besorolású a Vernaccia di San Gimignano (Guidi pincészet).

A másik, amiről feltétlenül említést kell tennünk a Vermentino.

A kínálatunkban található fehérborok közül, a Peteglia pincészet 2019-es Vermentinoja, az egyik legkiválóbb, személyes nagy kedvencünk.

  1. Campaniából fehérbort?

A „nagy könyv”, azt írja, Olaszországban északon készülnek a nagy fehérborok.

Mikor az ember bele ássa magát a szakirodalomba a „nagyágyúk”, fehérborok kapcsán Greco di Tuforól, Fiano di Avelinoról, Falanghina Irpináról, Coda di Volperól és Lacryma Christi del Vesuvio Biancoról áradoznak.

A fentebb említett fehérborok, mind kivétel nélkül Nápolytól délre, a tengertől távol, hegyek által határolt, különleges mikroklímán, vulkanikus talajon születnek. Ez a vidék adja Olaszország legkiválóbb fehérborainak javát. Már a római császárok is erről a vidékről (Falernum) hozatták a legkiválóbb borokat.

A borok ásványosak, minerálisak, hihetetlenül elegánsak.

  1. Puglia fehérborai

Ha Puglia, akkor primitivo, talán még a negroamaro is sokaknak ismerősen cseng, a nero di troia és a susumaniello, már valószínűleg csak a „legbeavatottabbaknak” hangzik ismerősen.

Fianot és falanghinat Pugliából? Ki hallott már ilyet?

Aki megfogadja a tanácsunkat és megkóstolja a Schola Sarmenti pincészet 2019-es Fiano és a Cantine Teanum pincészet 2019-es Falanghina fehérborait, azonnal érteni fogja, hogy ebben a régióban is kiváló fehérborok készülnek.

Suhayda László