Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 25.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu
Primitivo

Miért szeretjük mi magyarok a “primitivo”-t?

A primitivo Olaszország, közelebbről Puglia régió őshonos kékszőlő fajtája. Az ültetvények 90-95%-a Puglia régióban találhatóak. Ez a fajta hozta meg Puglia-nak a világhírnevet.

A primitivo egy korán érő szőlőfajta, már augusztus végén beérik, innen származik az elnevezés is (primo=első).

Puglia régió Olaszország egyik legdélibb régiója, meglehetősen magas a napsütéses órák száma, ami nagyon kedvező a szőlőnek. A régió egy “félsziget a félszigeten”, általában nagyon közel találhatóak az ültetvények a tengerhez, ami a szinte folyamatos sós levegő mozgása miatt fontos. A természet magától megoldja a növényvédelmet, méghozzá bio változatban.

Ebből a szőlőfajtából készült alapborok általában a fiatal ültetvényekről származnak, ezeket a friss, üde, gyümölcsös jegyek  uralják.

Illat- és ízjegyekben nagyon széles a paletta. Érett szilva, étcsokoládé, dohány, fekete szeder, cseresznye, füge, rózsa, füstös jegyek, szárított bársonyos, nemes tanninok, vidám korty, finom fűszeresség.

Az idősebb tőkékről (60 éves, vagy még annál is idősebb ültetvények) borai még sokkal koncentráltabbak, akár 16-18% alkoholfokkal rendelkeznek, elképesztően gazdag, sokrétű íz- és illatvilággal, ezek legjobbjai már a meditáció borai.

Appassimento eljárással egészen különleges tételek is készülnek. Ilyen például a kínálatunkban szereplő Primitivo Lucale vagy a Primitivo Saracena, mindkettő a Masseria Borgo dei Trulli pincészet tétele.

Töppedt szőlőből, kései szüretből származó szőlőből természetes édes bor is készül primitivo szőlőfajtából. Az édes borok szerelmeseinek ajánljuk tehát a “Signor P” Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG tételünket, melynek története még különlegesebbé teszi az élményt. De szívvel ajánljuk  a Schola Sarmenti pincészet Primitivo Corimei tételét is.

A primitivo hihetetlen sikere tehát a magyarok körében gyümölcsösségének, magas koncentrációjának, “édeskés” ízvilágának, alkoholfokának, mégis szép egyensúlyának és harmóniájának köszönhető. Ez a fajta az, ami egyszerűen “itatja magát”. Ennek oka, hogy könnyen érthető, behízelgő borokról beszélünk, telt, elegáns szerkezettel rendelkeznek, hosszú lecsengéssel.

Suhayda László