Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 11.990 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Ügyfélfiókom

Kérdése van?

Telefon: +36 30 325 4800​​​

Közösségi média

Borkóstolás alapjai I.

A bor megjelenése

A kóstolás érzékszervi elemzés, hiszen látással, szaglással és ízleléssel elemezzük az általunk kóstolt bort.

Amikor a borunk színét megvizsgáljuk, nagyon fontos, hogy ne zavarjon a környezet, ezért érdemes mindig fehér felület felett vizsgálni a tételeket.

Az első lépés a bor tisztaságának megállapítása: a bor tartalmaz / nem tartalmaz lebegő vagy leülepedett idegen anyagot, avagy tiszta vagy zavaros.

Színintenzitásának megállapítása a következő lépés, amely lehet halvány, közepes, mély intenzitású.

  • Fehérborok kóstolása esetén: víztiszta, zöldes citrom, citrom, szalmasárga, arany.
  • Rozéborok kóstolása esetén: rózsaszín, lazac, hagymahéj.
  • Vörösborok kóstolása során: bíbor, rubin, gránát.

Ezt követően megnézzük, hogy a borban található-e szén-dioxid, és hogy van-e koronája. Ezt úgy vizsgáljuk, hogy a bort a pohárban megforgatva megfigyeljük, hogy a pohár falára feltapadó folyadék templomablakokhoz hasonló sávokba rendeződve folyik-e le, hiszen a rövid időn belül kialakuló, sűrűn, lefolyó „ablakok” nagy beltartalmi értékre utalnak.

Tökéletes példa erre a SCHOLA SARMENTI – PRIMITIVO CUBARDI 2016, melyet gránátba hajló rubin vörös szín jellemez. Illatában az érett gyümölcsösség a vezető jegy, dohánnyal, csokoládéval, kávéval kiegészülve. Ízében a mineralitás, balzsamosság jellemzi, arisztokratikus tanninok, nagyon hosszú utóízzel.

Suhayda László

Ingyenes szállítás

11 990 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa