Dél-Olaszország, azon belül is Campania régió a világ egyik legizgalmasabb borvidéke. Azon kívül, hogy egy turista “paradicsom” (apropó paradicsom, Campania régióban termesztik a világ legjobb paradicsomát) az egész régió, a világ egyik legcsodálatosabb tengerparti szakasza is itt található, Nápoly, Pompei, Amalfi, Pozitano, a Sorento-i öböl, sőt közigazgatásilag Capri szigete is ide tartozik. Gasztronómiai szempontból is […]
Blog
Olasz fehérek sorozat 8. rész – Kárpáti Péter tollából
A 70 hektárnyi Peteglia birtokot az 1980-as években alapították a jelenlegi tulajdonos testvérpár – Marco és Emanuele – szülei. Nem csak szőlővel, hanem olíva ültetvénnyel, gabonával és a Chianina Igp fajtájú szarvasmarhákat tenyésztésével is foglalkoznak. A Val d’Orcia dombjain, a Montecucco DOCG szívében lévő, Toszkána déli részén, 8 hektárnyi szőlőbirtok legrégebbi ültetvényei körülbelül 30 évesek. […]
Olasz fehérek sorozat 7. rész – Kárpáti Péter tollából
A Nardin család 1922 óta foglalkozik szőlő termesztéssel és bor, pezsgő készítéssel Prosecco vidékén. Sergio Nardin, a jelenlegi tulajdonos, második generációs borász, fiaival Pietroval és Paoloval vezetik a borászatot. Valdobbiadene düllőiben találhatóak a birtok legjobb területei, de rendelkeznek ültetvényekkel Treviso vidékén is. A Nardin család számára a legfontosabb megérteni a terület, a természet titkát. Művelni […]
Olasz fehérek sorozat 6. rész – Kárpáti Péter tollából
„Langhe borvidéke egy nagy méretű borrégió az észak-olasz Piemont tartományban, amelynek határain belül találhatóak Olaszország leghíresebb DOCG-borai közül pl. Barolo és Barbaresco, valamint Asti és Dogliani is. A borászat eredete a Colla családig nyúlik vissza, akik az 1850-es évek óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel Piemontban. Paolo Colla – aki 1913-ban született Diano d’Albában – főleg a helyi […]
Olasz fehérek sorozat 5. rész – Kárpáti Péter tollából
„Friuli-Venezia Giulia egy hatalmas észak-keleti olasz borrégió, amelyet Ausztria és Szlovénia határolnak. Összefoglaló néven egyszerűen csak Friuli néven említjük, holott 4 önálló DOCG, 12 DOC és 3 IGP termőhelyet foglal magában. A 60 hektáros Di Leonardo birtok Friuli szívében, Ontagnano faluban, az ún. Grave del Friuli DOC-ben található. A közel 1800 hektáros termőterület az Alpok […]
Olasz fehérek sorozat 4. rész – Kárpáti Péter tollából
„A Teanum pincészet Puglia északi részén, San Paolo Civitateban található. Jelenleg 150 hektáron gazdálkodnak, évi 1,5 millió palackos termeléssel. Komoly energiát fektetnek a helyi fajtákba, különösen sokat tettek a terület fő őshonos szőlőjének, a Nero di Troia elismertségének növeléséért. Cantine Teanum (Puglia IGT) „Favugne” Falanghina Bianco 2022 Ez a fehér bor 100% Falanghina szőlőből […]
Olasz fehérek sorozat 3. rész – Kárpáti Péter tollából
„A borászatot Francesco Nicosia, a jelenlegi tulajdonos dédapja alapította 1898-ban, amikor Európa szerte népszerűvé kezdtek válni az Etna vulkanikus borai. A 20. század második felére azonban már nem voltak fenntarthatóak a régi termesztési módszerek. A jelenlegi tulajdonos, a dédunoka Carmelo Nicosia, nagy összegeket fektetett a szőlőültetvények bővítésébe és átalakításába, valamint egy modern borászat építésébe. Ennek […]
Olasz fehérek sorozat 2. rész – Kárpáti Péter tollából
„A Rizzello család 200 hektárnyi mezőgazdasági földterülettel rendelkezik, amelyből 120 hektáron facsemete- és palánta neveléssel foglalkoznak. A szőlő ültetvények – amelyek „a naptól örökké csókolt és a széltől simogatott Salento” környékén találhatóak – 80%-ban őshonos helyi fajtáknak adnak helyet: Verdeca, Negroamaro, Malvasia Nera, Malvasia Bianca, Susumaniello és Primitivo. Le Vigne di Sammarco (Puglia / […]
Olasz fehérek sorozat 1. rész – Kárpáti Péter tollából
Nagyon büszkék vagyunk, hogy több vendégszerzővel is büszkélkedhetünk a Vinissimo-nál! Kárpáti Péter sok-sok éve törzsvásárlónk, hobbiból egy borklubot („A VILLA”) vezet, WSET képzettsége garancia a „szakmaiságra”. Őt kértük fel új évjáratú fehérboraink tesztelésére. Az általa kóstolt borok átfogó képet adnak a fehérbor kínálatunkról, Friulitól egészen Szicíliáig. „A 2010-ben alapított Masseria Borgo dei Trulli borászati vállalkozás […]
Metodo Classico pezsgők sorozat 5. rész – Bálint László tollából
Bálint László (DipWSET) nemzetközi borakadémikus, oktató, szaktanácsadó, számtalan borverseny zsűri elnöke, évek óta partnerünk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Magyarország jelenleg egyik legnagyobb szakmai tekintélye, a palackos erjesztésű pezsgőinket megkóstolta és tanulságos jegyzetet is mellékelt. Ezt osztjuk most meg Veletek! Salisa Millesimato Trento Brut és Salisa Millesimato Trento Dosaggio Zero „A Trento-i tradícionális pezsgők hírneve […]