Montalcinoi évjárat körutunk második állomása a La Serena birtok volt, Andrea Mantengoli pincészete. Jó volt látni, hogy Andrea idős édesapja hajlott kora ellenére, még napi rendszerességgel besegít fiának. Andrea mesélt az elmúlt szüretről, a legutóbbi évjárat nehézségeiről, a pincében éppen zajló munkálatokról is, még két fia iskolai csínytevéseiről is szót ejtettünk. Az alábbi borokat kóstoltuk […]
Blog
Benvenuto Brunello 2023 – Kóstolás a Talenti birtokon
Mint sok-sok éve mindig, idén év elején is felkerekedtünk, és meglátogattunk Montalcinoban néhány partnerünket az új évjáratú borok kapcsán. Idei első állomásunk a Talenti birtok volt. Amikor megérkeztünk Riccardo Talenti birtokára, furcsa járműre lettünk figyelmesek. Közelebb lépve láttuk, hogy Riccardo egy mobil halárussal köt éppen üzletet. Érdeklődésemre Riccardo ekként fogalmazott: „László, mi itt a vidéki toszkán […]
A világ legjobb szállodája MONTALCINOBAN található
Montalcinoról híreket olvasni mindig felvidító. A brunellok által begyűjtött magas és egészen magas pontszámok a világ leghíresebb borkritikusaitól, nagy nemzetközi borversenyeken és borbemutatókon elért kimagasló eredmények kényeztetik az arra fogékonyakat. Hírek arról, hogy a világ leghíresebb éttermei milyen Brunellokat vettek fel a borlapjukra. Ritkábban, de a helyi vendéglátás, gasztronómia hírei is öregbítik Montalcino hírnevét. Szenzációs hír látott napvilágot ebben […]
SANTA MARIA LA NAVE pincészet – Szicíliai kóstoló második állomás
Beiktattunk egy hétvége pihenőt, szombat és vasárnap a tenger és Taormina bűvöletében telt. Hétfő reggel nagyon korán kértük ki a capuccinonkat a sarki kávézóban. Kérdezte is Giuseppe, a pultos, akihez már „történelmi távlatú”, közel három napos „barátság” fűzött, hova ez a nagy sietség. Lavoro, lavoro…… (munka) – mondtam, hisz a Santa Maria La Nave-nál tíz […]
NICOSIA pincészet – Szicíliai kóstoló első állomás
Szicília mindig csodálatos, misztikus, magával ragadó, a borok pedig izgalmasak és egészen kiválóak. Tavaly egy szakmai körúton végiglátogattunk számtalan pincészetet. Ez alapján és az itthon újra kóstolt minták alapján került be a kínálatunkba a Nicosia, a Santa Maria la Nave és a Fazio pincészet borai. Rövid időn belül akkora sikere lett vásárlóink körében a szicíliai […]
Benvenuto Brunello 6. rész – Kóstolás a Palazzo birtokon
A Palazzo pincészet története egy valódi „tündérmese”. A második világháború után Cosimo Loia a dél-olasz szegénységből egyetlen kiutat látott: kivándorolni. Nagy-Britanniában találtak munkát feleségével, Antonettával, a vendéglátás lett a hivatásuk. Néhány évi robotolás után sikerült egy saját kis olasz éttermet nyitniuk Skóciában. Közben a gyermekáldás is kegyes volt a Loia családhoz, megszületett Elia, majd a […]
Benvenuto Brunello 5. rész – Kóstolás a Talenti birtokon
Haladtunk tovább a toszkán kóstolással a tervek szerint. Azaz csak haladtunk volna: az élet és a COVID picit átírta a tervünket. Megérkezve Montalcinoba – ahogy mindig – telefonon egyeztettem mindenkivel az érkezésünkről. Felhívtam Riccardo Talentit is, hogy jelezzem, a megbeszélt időpontban érkezünk. Már amikor felvette a telefont, a hangján éreztem, hogy valami gond van. „COVID pozitívok vagyunk, a feleségem […]
Benvenuto Brunello 4. rész – Kóstolás a Canalicchio di Sopra birtokon
A „Benvenuto Brunello körútunk” következő állomása a Canalicchio di Sopra pincészet, ahol Francesco Ripaccioli várt ránk. A Canalicchio di Sopra egy fiatalok által vezette kézműves birtok, akiknek a borai az elmúlt évjáratokban a „legmagasabb csúcsokat” ostromolják. A birtokot Primo Pacenti alapította 1962-ben, az első Brunello di Montalcino-t 1966-ban palackozták. A Canalicchio di Sopra tagja volt […]
Benvenuto Brunello 3. rész – Kóstolás a La Serena birtokon
Következő állomásunk a La Serena birtok volt, Andrea Mantengoli „birodalma”. Andrea nagyszülei 1933-ban kezdtek el gazdálkodni ezen a területen. A család 1988 óta szőlőt is művel, a birtokon immár biogazdálkodást folytatnak. A La Serena feldolgozója és érlelő pincéje építészetileg Toszkána egyik legkülönlegesebb épülete, Andrea ikertestvére, Marcello tervezte, aki országos hírű építész. Andrea délután négy órára várt minket, és ahogy […]
Benvenuto Brunello 2. rész – Kóstolás az Uccelliera birtokon
Ott tartózkodásunk első napjának reggelén, 9 órakor már Andreat üdvözöltük az Uccelliera birtokon. Abban a pillanatban ért haza, lányát Annaritát vitte be Montalcinoba, iskolába. Az Uccelliera birtok Castelnuovo dell’Abate falucska mellett található, a montalcinoi borvidék déli részén. Mint általában mindig, Andreaval a szőlőben tettünk egy rövid sétát. Büszkén mutatta legújabb szerzeményét, egy három hektáros Sangiovese Grosso ültetvényt, amit […]