


Blogolva borozunk: V. rész
PELISSERO – KÓSTOLVA Blog rovatunk elindítása óta, saját írásaink mellett teret adtunk a szakma jeles képviselőinek. Mészáros Gabriella az Alberello Puglieseről, Horkay András Chianti vidékéről,



Blogolva borozunk: IV. rész
PALAZZO – MONTALCINO Egy baráti társasággal éppen egy csodálatos nyaraláson vettünk részt Toszkánában, mikor egy esti borozás során felmerült, ha már ilyen közel vagyunk a



Blogolva borozunk: III. rész
PIEMONT – A ködbe burkolózott hegy lába. Valamikor a 2000-es ével közepén kóstoltam először Piemont-i bort. Nagy tekintélyű mentorom, dr. Rohály Gábor szavai jutnak eszembe,



Brunello di Montalcino 2015 a csúcs évjárat
A világhírű borvidékek, ahogy az lenni szokott nagy évjáratokat kívánnak. Montalcinoban a legendás évjáratok már meg is születtek, 1997, 2004, 2006, 2010 az utóbbi évtizedek



Pelissero pincészet
A Pelissero család Treiso település határában, a Barbaresco borvidéken gazdálkodik generációk óta. 1960 óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és bor készítéssel. Jelenleg Giorgio Pelissero harmadik generációs borászként



Andrea Cortonesi (Uccelliera-Montalcino)
Andrea Cortonesi Castelnuovo dell’Abate falucskában született a montalcinoi borvidéken, földműves családban. Már gyerekként a földeken dolgozott édesapja mellett, majd szőlész-borásznak tanult. Szakmai gyakorlatot a közeli



Blogolva borozunk: II. rész
A chianti borvidék Toszkánában, Firenze és Siena között terül el. Amennyiben a chianti vidékének a történetében szeretnénk betekintést nyerni, egészen Toszkána őslakóinak, az etruszkoknak az



Amit tudni kell a toszkán borokról!
Melyik Toszkána leghíresebb bora? Néhány évvel ezelőtt közvélemény kutatást végeztek az Egyesült Államokban az átlag borfogyasztók körében. A kérdés arra vonatkozott, hogy mi a legismertebb



TOSZKÁNA BORVIDÉKEI, SZŐLŐFAJTÁI ÉS BORAI
Toszkána közép Itália legfontosabb régója. Régió, ahol az olasz nyelv és irodalom bölcsője található, ahol az olasz művészet felvirágzott és a hely, amely az ország



Blogolva borozunk: I. rész
Blogunkban egy új sorozatot indítunk, ahol a szakma jeles képviselői véleményét kérjük, számunkra aktuális témákban. Ezt a sorozatot ki mással is indíthatnánk, mint Mészáros Gabriellával.



Peteglia pincészet
Az Innocenti család története, akár a mesék világát is megidézhetné. Évszázadok óta a család mezőgazdálkodással foglalkozott Toszkánában, ahogy a mai generáció is teszi. Sergio Innocenti



Riccardo Talenti
Riccardo Talenti tulajdonában lévő családi, kézműves birtok Olaszország egyik leghíresebb borvidékén, Montalcinoban. A birtok jelenleg 40 hektáros területen fekszik, amiből 22 hektár a szőlő, ebből



UNESCO Világörökség
Személyesen is meggyőződtünk a Valdobbiadene környéki dombok (colline) lenyűgöző látványában, prosecco vidékén járva. Az északkelet-olaszországi Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene egy olyan különleges



Negroamaro: tökéletes szőlő a rozéhoz
Sokak szerint a legjobb pugliai rozé borok negroamaro szőlőből készülnek. A Negroamaro (a primitivo mellett) Puglia régió legfőbb helyi szőlőfajtája. A negroamaro egy nagyon jól



Col Fondo: bor az aljával
Bor az aljával: a legtradicionálisabb prosecco készítés. A col fondo (az aljával) annyit jelent, hogy az alapborból nem távolítják el az elhalt élesztőt, azaz nem



Puglia, a dél „boroshordója”
Puglia régió 19.370 km2-en terül el, kb. 4.000.000-an lakják. Olaszország legdélkeletibb szőlőültetvényekben és olajfaligetekben gazdag régiója. Az Adriai-tenger és a Jón-tenger határolja, leírni is döbbenet,



Amit feltétlenül érdemes tudni a primitivoról
Az utóbbi évtizedekben a primitivo hihetetlen sikerre tett szert az egész világon, természetesen Magyarországon is. A fajta DNS vizsgálati eredményei egyértelműen bizonyítják a rokonságot a



Mit kell tudni az olasz fehérborokról?
Valóban a legkiválóbb olasz fehérborok északon készülnek? Sok szakértő valóban ezt vallja. Friuli talán erre a legjobb példa. Az Alpok és az Adria között



Az év fiatal borásza Olaszországban
2020-ban Nicola Biasi nyerte el a méltán büszke „Év Ifjú Borásza” Olaszországban (Il Miglior Giovane Enologo D’Italia 2020-a Vinoway Italia szavazásán) címet. A Kárpát-medencében



10 dolog, amit tudnod kell az olasz rozé borokról
Rozébumm A rozé borok egyre népszerűbbek, 2002 óta 30%-al nőtt a rozé bor fogyasztás a világon. De mitől is rozé a rozébor? Röviden: kékszőlőből, de



Prosecco “kisokos”
Minden amit tudnod kell a világ kedvenc buborékos italáról! Honnan a név? A prosecco a hasonló nevű városkáról kapta a nevét, amely Friuli régió



BORKÓSTOLÁS ALAPJAI III.
A bor íze Miután a borok illatát megállapítottuk szaglásunkkal, az egyik legösszetettebb érzékelési folyamat következik, az ízlelés. A kóstolás előtt azonban nagyon fontos, hogy a



BORKÓSTOLÁS ALAPJAI II.
A bor illata Miután látásunk segítségével megvizsgáltuk a bort, segítségül hívjuk a szaglásunkat, és ezzel folytatjuk a kóstolást. Sokan nem tudják, de kóstolt borról szerezhető



BORKÓSTOLÁS ALAPJAI I.
A bor megjelenése A kóstolás érzékszervi elemzés, hiszen látással, szaglással és ízleléssel elemezzük az általunk kóstolt bort. Amikor a borunk színét megvizsgáljuk, nagyon fontos, hogy



BENVENUTO BRUNELLO
Idén is megrendezték a Benvenuto Brunello elnevezésű, hagyományos évjáratbemutatót Montalcino-ban. A pincészetek február 21-24. között mutatták be a 2015-ös évjáratú Brunello di Montalcino-t, valamint a



VINO, VINISSIMO!
A Vince magazin teszt-sorozatának legutóbbi kiadásában a világ egyik legjelentősebb borvidéke, Toszkána volt a főszereplő; a Brunello, a Chianti, valamint a szupertoszkán borok otthona. A



Blogolva borozunk: V. rész
PELISSERO – KÓSTOLVA Blog rovatunk elindítása óta, saját írásaink mellett teret adtunk a szakma jeles képviselőinek. Mészáros Gabriella az Alberello Puglieseről, Horkay András Chianti vidékéről,



Blogolva borozunk: IV. rész
PALAZZO – MONTALCINO Egy baráti társasággal éppen egy csodálatos nyaraláson vettünk részt Toszkánában, mikor egy esti borozás során felmerült, ha már ilyen közel vagyunk a



Blogolva borozunk: III. rész
PIEMONT – A ködbe burkolózott hegy lába. Valamikor a 2000-es ével közepén kóstoltam először Piemont-i bort. Nagy tekintélyű mentorom, dr. Rohály Gábor szavai jutnak eszembe,



Brunello di Montalcino 2015 a csúcs évjárat
A világhírű borvidékek, ahogy az lenni szokott nagy évjáratokat kívánnak. Montalcinoban a legendás évjáratok már meg is születtek, 1997, 2004, 2006, 2010 az utóbbi évtizedek



Pelissero pincészet
A Pelissero család Treiso település határában, a Barbaresco borvidéken gazdálkodik generációk óta. 1960 óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és bor készítéssel. Jelenleg Giorgio Pelissero harmadik generációs borászként



Andrea Cortonesi (Uccelliera-Montalcino)
Andrea Cortonesi Castelnuovo dell’Abate falucskában született a montalcinoi borvidéken, földműves családban. Már gyerekként a földeken dolgozott édesapja mellett, majd szőlész-borásznak tanult. Szakmai gyakorlatot a közeli



Blogolva borozunk: II. rész
A chianti borvidék Toszkánában, Firenze és Siena között terül el. Amennyiben a chianti vidékének a történetében szeretnénk betekintést nyerni, egészen Toszkána őslakóinak, az etruszkoknak az



Amit tudni kell a toszkán borokról!
Melyik Toszkána leghíresebb bora? Néhány évvel ezelőtt közvélemény kutatást végeztek az Egyesült Államokban az átlag borfogyasztók körében. A kérdés arra vonatkozott, hogy mi a legismertebb



TOSZKÁNA BORVIDÉKEI, SZŐLŐFAJTÁI ÉS BORAI
Toszkána közép Itália legfontosabb régója. Régió, ahol az olasz nyelv és irodalom bölcsője található, ahol az olasz művészet felvirágzott és a hely, amely az ország



Blogolva borozunk: I. rész
Blogunkban egy új sorozatot indítunk, ahol a szakma jeles képviselői véleményét kérjük, számunkra aktuális témákban. Ezt a sorozatot ki mással is indíthatnánk, mint Mészáros Gabriellával.



Peteglia pincészet
Az Innocenti család története, akár a mesék világát is megidézhetné. Évszázadok óta a család mezőgazdálkodással foglalkozott Toszkánában, ahogy a mai generáció is teszi. Sergio Innocenti



Riccardo Talenti
Riccardo Talenti tulajdonában lévő családi, kézműves birtok Olaszország egyik leghíresebb borvidékén, Montalcinoban. A birtok jelenleg 40 hektáros területen fekszik, amiből 22 hektár a szőlő, ebből



UNESCO Világörökség
Személyesen is meggyőződtünk a Valdobbiadene környéki dombok (colline) lenyűgöző látványában, prosecco vidékén járva. Az északkelet-olaszországi Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene egy olyan különleges



Negroamaro: tökéletes szőlő a rozéhoz
Sokak szerint a legjobb pugliai rozé borok negroamaro szőlőből készülnek. A Negroamaro (a primitivo mellett) Puglia régió legfőbb helyi szőlőfajtája. A negroamaro egy nagyon jól



Col Fondo: bor az aljával
Bor az aljával: a legtradicionálisabb prosecco készítés. A col fondo (az aljával) annyit jelent, hogy az alapborból nem távolítják el az elhalt élesztőt, azaz nem



Puglia, a dél „boroshordója”
Puglia régió 19.370 km2-en terül el, kb. 4.000.000-an lakják. Olaszország legdélkeletibb szőlőültetvényekben és olajfaligetekben gazdag régiója. Az Adriai-tenger és a Jón-tenger határolja, leírni is döbbenet,



Amit feltétlenül érdemes tudni a primitivoról
Az utóbbi évtizedekben a primitivo hihetetlen sikerre tett szert az egész világon, természetesen Magyarországon is. A fajta DNS vizsgálati eredményei egyértelműen bizonyítják a rokonságot a



Mit kell tudni az olasz fehérborokról?
Valóban a legkiválóbb olasz fehérborok északon készülnek? Sok szakértő valóban ezt vallja. Friuli talán erre a legjobb példa. Az Alpok és az Adria között



Az év fiatal borásza Olaszországban
2020-ban Nicola Biasi nyerte el a méltán büszke „Év Ifjú Borásza” Olaszországban (Il Miglior Giovane Enologo D’Italia 2020-a Vinoway Italia szavazásán) címet. A Kárpát-medencében



10 dolog, amit tudnod kell az olasz rozé borokról
Rozébumm A rozé borok egyre népszerűbbek, 2002 óta 30%-al nőtt a rozé bor fogyasztás a világon. De mitől is rozé a rozébor? Röviden: kékszőlőből, de



Prosecco “kisokos”
Minden amit tudnod kell a világ kedvenc buborékos italáról! Honnan a név? A prosecco a hasonló nevű városkáról kapta a nevét, amely Friuli régió



BORKÓSTOLÁS ALAPJAI III.
A bor íze Miután a borok illatát megállapítottuk szaglásunkkal, az egyik legösszetettebb érzékelési folyamat következik, az ízlelés. A kóstolás előtt azonban nagyon fontos, hogy a



BORKÓSTOLÁS ALAPJAI II.
A bor illata Miután látásunk segítségével megvizsgáltuk a bort, segítségül hívjuk a szaglásunkat, és ezzel folytatjuk a kóstolást. Sokan nem tudják, de kóstolt borról szerezhető



BORKÓSTOLÁS ALAPJAI I.
A bor megjelenése A kóstolás érzékszervi elemzés, hiszen látással, szaglással és ízleléssel elemezzük az általunk kóstolt bort. Amikor a borunk színét megvizsgáljuk, nagyon fontos, hogy



BENVENUTO BRUNELLO
Idén is megrendezték a Benvenuto Brunello elnevezésű, hagyományos évjáratbemutatót Montalcino-ban. A pincészetek február 21-24. között mutatták be a 2015-ös évjáratú Brunello di Montalcino-t, valamint a



VINO, VINISSIMO!
A Vince magazin teszt-sorozatának legutóbbi kiadásában a világ egyik legjelentősebb borvidéke, Toszkána volt a főszereplő; a Brunello, a Chianti, valamint a szupertoszkán borok otthona. A