Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

INGYENES KISZÁLLÍTÁS 20.000 Ft vásárlás felett, Magyarország egész területén!

E-mail: info@vinissimo.hu

Ügyfélfiókom

Kérdése van?

Telefon: +36 30 325 4800​​​

Közösségi média

Benvenuto Brunello 2023 – Kóstolás a Talenti birtokon

Mint sok-sok éve mindig, idén év elején is felkerekedtünk, és meglátogattunk Montalcinoban néhány partnerünket az új évjáratú borok kapcsán. Idei első állomásunk a Talenti birtok volt.
Amikor megérkeztünk Riccardo Talenti birtokára, furcsa járműre lettünk figyelmesek. Közelebb lépve láttuk, hogy Riccardo egy mobil halárussal köt éppen üzletet. Érdeklődésemre Riccardo ekként fogalmazott: „László, mi itt a vidéki toszkán tájon nem vagyunk úgy elkényeztetve bevásárlóközpontokkal, piacokkal, mint például Ti a nagy Budapesten. Mi itt bizonyos termékeket mozgó árusoktól szerzünk be.” Ezen kicsit elmerengtem, majd nem sokat töprengve a válaszon, ekként fejeztem ki együttérzésemet Riccardonak: „Én barátom a nagy budapesti bevásárlóközpont fagyasztó pultjai előtt válogatva szívesen elcserélném a lehetőséget”. Kérdésemre a mozgóárus elmondta, hajnalban a kikötőben megveszi a halászoktól a napi friss árut, majd a kis „mozgó boltjával” kora délutánra már végez is, hamar elfogynak a friss tengeri finomságok.

A fenti kis kitérő után Riccardoval a szokásoknak megfelelően körbe jártuk a feldolgozót, az érlelő pincét, majd a kóstoló teremben az alábbi borokat kóstoltuk meg:

ROSSO DI MONTALCINO 2021
A 100% Sangiovese Grosso szőlőfajtából készült bor 200-400 méter magasan található ültetvényekről származik. Néhány hónapot tölgyfa hordóban, majd hónapokat palackban érlelték forgalomba hozatal előtt. Rubin vörös színű, lila szegéllyel, intenzív gyümölcsös illat, cseresznye, szilva, fekete cseresznye. Kóstolva szép egyensúlyt mutat lágy tanninokkal, enyhén minerális jegyekkel.

Vinissimo pontszám: 92 pont

BRUNELLO DI MONTALCINO 2018
Riccardo Talenti Brunelloja 2018-ból kicsit elegánsabb lett, mint a 2017-es évjárat. Színében, illatában szinte ugyanaz, mint az előző évjárat, érezni a „mester” keze munkája jegyeit. Kóstolva viszont érezhető a különbség. Intenzív rubin vörös szín, amely tégla vörösbe hajlik (Brunello szó jelentése toszkán tájszólásban: barnácska). Gazdag illatvilág jellemzi: avar, vanília, erdei piros bogyós gyümölcsök. Ízében érett tanninok, szép savak, hihetetlenül gazdag korty, elképesztően hosszú utóíz. Legalább 15-20 év érési potenciált jósolok ennek a bornak.

Vinissimo pontszám: 94 pont

BRUNELLO DI MONTALCINO PIERO 2018
2018 immár a negyedik évjárat ebből a különleges, egy dűlős Brunello-ból. Mint, azt már többször megírtuk, Riccardo a nagypapa emlékére készítette ezt a kiváló bort, először a 2015-ös évjáratban. Ennél csodálatosabb borélményt nehezen tud az ember elképzelni. Elképesztő illat- és ízgazdagság, piros bogyós és erdei gyümölcsös jegyek, avar, csokoládé uralják. Kóstolva a tökéletes egyensúly, lágy, selymes tanninok, szinte már hihetetlen hosszú utóíz jellemzi. Az élet nagy pillanatainak lehet méltó társa a Brunello Piero.
Legalább 20-25 éves érési potenciál várható.

Vinissimo pontszám: 97 pont

Kérdeztem Riccardo-t, mi készül a friss halból. Spaghetti ai frutti di mare első fogásként, majd Branzino (tengeri sügér) második fogásnak, jött a válasz.
Megköszöntük a csodás borokat, majd a közeli viszontlátás reményében az áprilisi Vinitaly rendezvényen elköszöntünk.

Suhayda László

 

 

Ingyenes szállítás

20 000 Ft feletti vásárláskor, Magyarország egész területén

14 napos garancia

Pénzvisszafizetési garancia

Országos kiszállítás

GLS Futárszolgálat

Biztonságos Online fizetés

OTP SimplePay / MasterCard / Visa