

Blogolva borozunk: IV. rész
PALAZZO – MONTALCINO Egy baráti társasággal éppen egy csodálatos nyaraláson vettünk részt Toszkánában, mikor egy esti borozás során felmerült, ha már ilyen közel vagyunk a
*Az akció 2021. január 31-ig, vagy a készlet erejéig érvényes.
Piemonte ikonikus fehérbora, reduktív eljárással készült. Szalmasárga szín, illatában virágos jegyek, galagonya, banán, citrus. Kóstolva a gyümölcsös jegyek mellett a frissesség dominál.
Gianni Gagliardo La Mora községben, a Barolo borvidéken gazdálkodik. A birtok 1974 óta viseli a nevét. Ezen a birtokon már 1847-től műveltek szőlőt és készítettek bort. A Colla család életében mindig fontos szerepe volt a szőlőnek. Paolo Colla volt az első a csládban, aki Barolo néven készített bort. Paolonak nem született fiú gyermeke, és mikor lánya férjhez ment Gianni Gagliardohoz, látva veje rátermettségét, szakmai hozzáértését, jó szívvel hagyta rá a birtokot.
A pincészetnek Barolo vidékének hat legjobb dűlőjében vannak ültetvényei: Castelletto, Monvigliero, Mosconi, Fossati, Bricco San Pietro és Santa Maria. A birtokon 16 bort készítenek, amiből 11 vörös és 2 fehérbor. Az alap a Nebbiolo, amiből a Barolo és a dűlős Barolok, valamint a Langhe Nebbiolo készül. A Barbera szintén egy jelentős fajta a pincészet életében. A Gianni Gagliardo pincészet számára a Favorita is nagyon fontos szerepet tölt be, egy ritka fehér szőlő fajta, amiből egészen kiváló bor készül. A másik fehér szőlő a Roero Arneis.
Ma már Gianni Gagliardo a Barolo borvidék egyik legnagyobb szaktekintélye, ő alapította az Accademia Del Barolo-t, amely egy szakmai fórum, fiatal és idősebb helyi borászok számára. Immár három fia Stefano, Alberto és Paolo is bekapcsolódott a pincészet minden napjaiba.
A Gianni Gagliardo borok jelen vannak, immár mind az öt földrészen, nagy nevű éttermek borlapjain, és a kiváló borok kedvelőinek poharaiban.
A Pelissero család Treiso település határában, a Barbaresco borvidéken gazdálkodik generációk óta. 1960 óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és bor készítéssel. Jelenleg Giorgio Pelissero harmadik generációs borászként igazgatja a 42 hektáros birtokot, ahol kizárólag Piemonte régióban őshonos fajták művelésével foglalkozik. Ezen a vidéken melegebb van, mint Barolo környékén, a dombok, hegyek is alacsonyabbak, a talaj lazább és homokos. Az aromatika is jelentősen különbözik, elsősorban cinkben és rézben gazdag a talaj. Az itteni borok kevésbé testesek és struktúrájuk is lazább, viszont az alkohol, a tannin és savak ritka egyensúlyát mutatják. Öt dűlőben vannak ültetvényeik: Vanotu, Tulin, Piani, Augenta, Munfrina. A Pelissero borok egészen kiváló minőségét az is bizonyítja, hogy szerte a világban Tokiótól San Franciscoig 42 Michelin-csillagos étterem borlapján találhatók meg a Pelissero Barbaresco-k, Barbera-k, Langhe Nebbiolo-k.
PALAZZO – MONTALCINO Egy baráti társasággal éppen egy csodálatos nyaraláson vettünk részt Toszkánában, mikor egy esti borozás során felmerült, ha már ilyen közel vagyunk a
PIEMONT – A ködbe burkolózott hegy lába. Valamikor a 2000-es ével közepén kóstoltam először Piemont-i bort. Nagy tekintélyű mentorom, dr. Rohály Gábor szavai jutnak eszembe,
A világhírű borvidékek, ahogy az lenni szokott nagy évjáratokat kívánnak. Montalcinoban a legendás évjáratok már meg is születtek, 1997, 2004, 2006, 2010 az utóbbi évtizedek